Draga parinte,
Iata ca deja suntem aproape de finalul anului si sezonul rece, pe cat de colorat si de frumos este, vine la pachet, adesea, pentru multi parinti, si cu probleme de sanatate pentru copii.
Din pacate, este o situatie cu care ne intalnim inevitabil si este una dintre provocarile “meseriei” de parinte.
Stiu si inteleg, este neplacut si nu ne dorim sa ajungem in aceste situatii, insa, dupa ce le depasim, parca realizam cat de multa iubire neconditionata putem oferi puilor nostri si cum suntem in stare sa mergem “pana la capatul Pamantului” ca sa se faca bine. 🙂
Ei bine, unul dintre momentele dificile este atunci cand trebuie sa ii dai medicamentele. Cum poti sa faci asta fara sa alergi dupa copil prin toata casa, fara sa te izbesti de refuzuri drastice si chiar plansete si certuri?
Iata ce parere au copiii despre asta:
Este clar ca nici lor nu le face placere si cu siguranta ar amana acest moment “caaaaat mai acus”! 🙂
De curand, am filmat o noua serie de video-uri educationale impreuna cu partenerii nostri de la Regina Maria – Reteau Privata de Sanatate.
Te invit sa-l vezi aici pe primul dintre ele in care povestesc despre acest subiect – cum conving copilul sa ia medicamente?
E important ca acest proces sa nu lase traume copilului si sa aiba loc intr-un mod cat mai prietenos cu putinta.
Sper ca tehnicile si ideile pe care ti le ofer in video sa iti fie de folos si, in acelasi timp, iti doresc sa te confrunti cu asemenea situatii cat mai rar!
Iti doresc o toamna frumoasa si calduroasa, in care sa te bucuri de acest anotimp minunat alaturi de familia ta. 🙂
Cele bune tie,
Urania
PS: daca si tu ai probleme cu administrarea medicatiei, lasa-mi un comentariu si spune-mi ce alte metode ingenioase folosesti pentru a-l convinge pe al tau copil sa ia medicamente. 🙂
14 răspunsuri
Bună Alexandra,
Oferă-i fiicei tale explicații în continuare pentru că are mare sens să-i spui exact ce i se întâmplă. Povestește-i prin care ce trece corpul ei. Desenează bacteriile și virușii și spune-i ce fac aceștia în corpul ei și la ce sunt bune medicamentele. Arată-i-le, spune-i cum au fost inventate, povestește-i mult despre toate aceste lucruri.
În momentul în care îi povestești tot ceea ce urmează să se întâmple, asta îi satisface Nevoia de Control pentru că va înțelege că este și alegerea ei tot ceea ce i se întâmplă. Spune-i de fiecare dată: “ E corpul tău. E sănătatea ta, tu știi cum să ai grijă de tine cel mai bine. Aceste medicamente le iei pentru tine. Nu-i așa că vrei să te simți bine? Dacă alegi să refuzi aceste medicamente e posibil să te simți mult mai rău decât acum și nu-ți dorești asta”. Fii sinceră cu ea, empatizează: “știu că nu e tocmai plăcut acest gust pentru tine, dar uite cum te ajută. După ce le iei îți pot oferi o linguriță de miere ca sa treacă gustul asta neplăcut”.
Sper că toate aceste informații sa te ajute să te înarmezi cu multă răbdare și cu planificare, în așa fel încât să obții cooperarea fiicei tale când are nevoie de aceste medicamente și să folosești forța că ultima soluție.
Sper să aveți parte de toate acestea cât mai rar!
Buna ziua,
Am un bebe de 8 luni jumatate si trebuie sa i dau un antibiotic. Desi e bun la gust, nu l primeste deloc si se forteaza sa l vomite. Am incercat sa l ascund in mancarica, in suc, in lapte, in apa… sa i dau cate putin si apoi s o pun la san, am incercat chiar si cu forta. Cu forta a reusit sa ia cat de cat, dar mi e mila de ea pentru ca apoi plange si nu mai vrea nici s o iau in brate… Cum ar trebui sa procedez?
Bună Andreea,
Începând cu 7-8 luni, un copil înțelege aproape fiecare cuvânt pe care părintele său îl rostește, chiar dacă la rândul lui, copilul, nu poate încă verbaliza.
Din acest motiv, te încurajez să-i oferi fiicei tale explicații pentru că are mare sens să-i spui exact ce i se întâmplă. Povestește-i prin ce trece corpul ei. Spune-i ce fac bacteriile și virușii în corpul ei și la ce sunt bune medicamentele. Arată-i-le, spune-i cum au fost inventate, povestește-i mult despre toate aceste lucruri.
În momentul în care îi povestești tot ceea ce urmează să se întâmple, asta îi satisface nevoia de control pentru că va înțelege că este și alegerea ei tot ceea ce i se întâmplă. Spune-i de fiecare dată: “Aceste medicamente le iei pentru tine. Nu-i așa că vrei să te simți bine? Dacă alegi să refuzi aceste medicamente e posibil să te simți mult mai rău decât acum și nu-ți dorești asta”. Fii sinceră cu ea, empatizează: “știu că nu e tocmai plăcut acest gust pentru tine, dar uite cum te ajută. După ce le iei îți pot oferi sân ca sa treacă gustul asta neplăcut”.
Sper că toate aceste informații sa te ajute să te înarmezi cu multă răbdare și cu planificare, în așa fel încât să obții cooperarea fiicei tale când are nevoie de aceste medicamente și să folosești forța că ultima soluție.
Sper să aveți parte de toate acestea cât mai rar!
Al meu copilas de 2 ani si 3 luni nu vrea sub nicio forma absolit niciun sirop,i-am explicat in fel si chip,am incercat sa ne jucam sa oferim jucariile sirop(ursuleti,ratuste,pesti)niciun rezultat.am încercat in sucuri,compoturi , mancare ,este o foarte mare problemaaa
Bună Mihaela,
Oferă-i fiului tău explicații pentru că are mare sens să-i spui exact ce i se întâmplă. Povestește-i prin care ce trece corpul lui. Desenează bacteriile și virușii și spune-i ce fac aceștia în corpul lui și la ce sunt bune medicamentele. Arată-i-le, spune-i cum au fost inventate, povestește-i mult despre toate aceste lucruri.
În momentul în care îi povestești tot ceea ce urmează să se întâmple, asta îi satisface Nevoia de Control pentru că va înțelege că este și alegerea lui tot ceea ce i se întâmplă. Spune-i de fiecare dată: “ E corpul tău. E sănătatea ta, tu știi cum să ai grijă de tine cel mai bine. Aceste medicamente le iei pentru tine. Nu-i așa că vrei să te simți bine? Dacă alegi să refuzi aceste medicamente e posibil să te simți mult mai rău decât acum și nu-ți dorești asta”. Fii sinceră cu el, empatizează: “știu că nu e tocmai plăcut acest gust pentru tine, dar uite cum te ajută. După ce le iei îți pot oferi o linguriță de miere ca sa treacă gustul asta neplăcut”.
Sper că toate aceste informații sa te ajute să te înarmezi cu multă răbdare și cu planificare, în așa fel încât să obții cooperarea copilului tău când are nevoie de aceste medicamente și să folosești forța că ultima soluție.
Sper să aveți parte de toate acestea cât mai rar!
Îmbrățișez!
Cum as putea sa conving feciorul din dotare de 1 an și 3 luni ca trebuie sa luam o gura de vit C sau un puf de tantum verde pt gât când nu vrea sa deschidă gura pt nimic ! Absolut nimic ! Helppp
Bună Georgiana,
Oferă-i fiului tău explicații pentru că are mare sens să-i spui exact ce i se întâmplă. Povestește-i prin care ce trece corpul lui. Desenează bacteriile și virușii și spune-i ce fac aceștia în corpul lui și la ce sunt bune vitaminele. Arată-i-le, spune-i cum au fost inventate, povestește-i mult despre toate aceste lucruri.
În momentul în care îi povestești tot ceea ce urmează să se întâmple, asta îi satisface nevoia de control pentru că va înțelege că este și alegerea lui tot ceea ce i se întâmplă. Spune-i de fiecare dată: “E corpul tău. E sănătatea ta, tu știi cum să ai grijă de tine cel mai bine. Aceste vitamine le iei pentru tine. Nu-i așa că vrei să fii sănătos și puternic? Dacă alegi să refuzi aceste vitamine e posibil să te îmbolnăvești mai repede și să te simți rău și nu-ți dorești asta”. Fii sinceră cu el, empatizează: “știu că nu e tocmai plăcut acest gust pentru tine, dar uite cum te ajută…. După ce le iei îți pot oferi o linguriță de miere ca sa treacă gustul asta neplăcut”.
Sper că toate aceste informații sa te ajute să te înarmezi cu multă răbdare și cu planificare, în așa fel încât să obții cooperarea copilului tău când are nevoie de aceste vitamine.
Îmbrățișez!
Buna seara, am doi baieti, gemeni, unul dintre ei are o viroza si trebuie sa ii adminstrez un antibiotic care e destul de amarui si nu vrea cu niciun chip sa il bea. Am incercat cu destul de multe metode pana acum, si nu ma refer doar la aceasta data, de fiecare fata cand este bolnavior refuza medicamentele. Am incercat si prin ai explica ca este bine pt el, ca stiu ca este rau la gust dar este pt el pt a se face bine, i.am pus si cu un suc dulce si refuza, i-am spus sa il bea ca apoi poate sa bea apa sau chiar suc dar tot fara rezultat.De fiecare data plange si se forteaza sa incerce sa il arunce afara.Nu mai stiu cum sa il conving sa le bea!La fel si cu antiimflamatoarele patesc desi ele nu au un gust foarte rau cum este acest antibiotic care este destul de amar.Va rog sa ma sfatuiti cum as putea sa mai procedez. Multumesc mult si aveti toata aprecierea mea 🙂
Bună Rodica,
Oferă-i fiului tău explicații pentru că are mare sens să-i spui exact ce i se întâmplă. Povestește-i prin care ce trece corpul lui. Desenează bacteriile și virușii și spune-i ce fac aceștia în corpul lui și la ce sunt bune medicamentele. Arată-i-le, spune-i cum au fost inventate, povestește-i mult despre toate aceste lucruri.
În momentul în care îi povestești tot ceea ce urmează să se întâmple, asta îi satisface nevoia de control pentru că va înțelege că este și alegerea lui tot ceea ce i se întâmplă. Spune-i de fiecare dată: “ E corpul tău. E sănătatea ta, tu știi cum să ai grijă de tine cel mai bine. Aceste medicamente le iei pentru tine. Nu-i așa că vrei să te simți bine? Dacă alegi să refuzi aceste medicamente e posibil să te simți mult mai rău decât acum și nu-ți dorești asta”. Fii sinceră cu el, empatizează: “știu că nu e tocmai plăcut acest gust pentru tine, dar uite cum te ajută. După ce le iei îți pot oferi o linguriță de miere ca sa treacă gustul asta neplăcut”.
Sper că toate aceste informații sa te ajute să te înarmezi cu multă răbdare și cu planificare, în așa fel încât să obții cooperarea copilului tău când are nevoie de aceste medicamente și să folosești forța că ultima soluție.
Sper să aveți parte de toate acestea cât mai rar!
Eu am ofetita de 2 ani jumate si si eu am aceiasi problema. Nu reusesc sa i dau antibioticul sub nici o forma. Nu stiu cum sa mai incerc. Am incercat toate metodele posibile si daca ii explic ca e pt binele ei rezultatul e nu. Nu stiu cum sa mai fac
Bună Alexandra,
Oferă-i fiicei tale explicații în continuare pentru că are mare sens să-i spui exact ce i se întâmplă. Povestește-i prin care ce trece corpul ei. Desenează bacteriile și virușii și spune-i ce fac aceștia în corpul ei și la ce sunt bune medicamentele. Arată-i-le, spune-i cum au fost inventate, povestește-i mult despre toate aceste lucruri.
În momentul în care îi povestești tot ceea ce urmează să se întâmple, asta îi satisface Nevoia de Control pentru că va înțelege că este și alegerea ei tot ceea ce i se întâmplă. Spune-i de fiecare dată: “ E corpul tău. E sănătatea ta, tu știi cum să ai grijă de tine cel mai bine. Aceste medicamente le iei pentru tine. Nu-i așa că vrei să te simți bine? Dacă alegi să refuzi aceste medicamente e posibil să te simți mult mai rău decât acum și nu-ți dorești asta”. Fii sinceră cu ea, empatizează: “știu că nu e tocmai plăcut acest gust pentru tine, dar uite cum te ajută. După ce le iei îți pot oferi o linguriță de miere ca sa treacă gustul asta neplăcut”.
Sper că toate aceste informații sa te ajute să te înarmezi cu multă răbdare și cu planificare, în așa fel încât să obții cooperarea copilului tău când are nevoie de aceste medicamente și să folosești forța că ultima soluție.
Sper să aveți parte de toate acestea cât mai rar!
In momentul in care doresc sa ii administrez Sarei(2ani si 8luni) medicamentul,ii spun asa,desi ea,cum ma vede cu lingurita,plange,dar, totusi accepta:” stiu,Sari,chiar stiu ca nu iti place sa iei scarbosenia asta! Nici mie nu imi place sa iau pastilute,crede-ma! Dar,este important ca gatul tau/burtica ta/nasul tau sa se vindece! Presupun ca vrei sa scapi de durere,nu?” „Da,vreau”(spune de fiecare data) si,tot timpul ii dau apa dupa med care nu interzic apa. O calmeaza foarte tare,pe langa vorbele calde si pkine de empatie ❤️
Bună Elena,
Într-adevăr, empatia este piatra de temelie în obținerea cooperării. Păstrează asta!
Îmbrățișez!
Buna, fetita mea de 1 an se impaca destul de bine cu siropurile, care sunt dulci si buneee. In schimb mai are probleme cu cele doua picături de vigantol pe care le ia zilnic. Uneori ii cer sa-mi arate limba ca sa-i pun picaturile, dar cel mai bine functioneaza cand ii propun sa le ia singura, si atunci punem amândouă mana pe sticluță si luam doza de doua picături. Cu desfundatul nasului e mai problematic, dar si acolo ba ne mai jucam, ba se uita la desene , si in cel mai rau caz renunț si o las pe mai tarziu. Sper sa fi fost de ajutor cuiva. Toate cele bune.