Dacă închizi ochii și derulezi în minte anii copilăriei tale, ce vezi? Cum arăta ziua de 1 iunie pentru tine?

Dacă suntem de-o vârstă, probabil și și tu ai amintiri colorate pe asfalt în miros de cretă, de serbări cu versuri pe care le mai reciți în gând cu nostalgie și acum.

Ziua Copilului era una din zilele în care simțeam că lumea e un loc plin de culoare și emoții. Era o zi în care stresul notelor și lucrărilor de control erau puse pe pauză și simțeam în nări, deja, mirosul cald al vacanței care se apropia cu pași repezi.

Iată că anii au trecut și Ziua Copilului înseamnă cu totul altceva pentru tine. E o zi încărcată, poate, cu și mai multă emoție decât era în copilăria ta, pentru că acum este despre copilul tău.

Ființa care te-a ales pe tine să îi ghidezi pașii către o viață fericită și echilibrată. Ființa pentru care ai schimbat atâtea lucruri în viața ta și pentru care te-ai schimbat în zeci de moduri, doar ca să faci să-i fie bine.

Omulețul care te-a transformat în supererou și pentru care, până la un punct, tu ești ”lumea”.

De cum se naște, cei mai mulți dintre părinți au deja în minte felul în care doresc să arate copilul lor, și nu doar fizic. În mintea părintelui, se derulează o listă întreagă de caracteristici și comportamente care creionează imaginea perfectă a copilului.

Noi, părinții, știm în linii mari ce vrem de la copiii noștri și cum vrem să arate viața lor.

Dar, oare, ce își dorește copilul tău, cu adevărat, de la tine?

Ce vrea el, mai mult decât jucării, hrană sau excursii? Mai mult decât o casă frumoasă și haine la modă?

Dacă închidem ochii și începem să ascultăm cu inima, vom auzi glasul copiilor care ne spun, în cuvinte sau prin comportamentelor lor, că ceea ce vor de la noi nu are neapărat formă, culoare sau greutate în grame. Că nu se poate cumpăra de pe rafturile colorate ale magazinelor aglomerate.

Deci… ce vor copiii de la noi, părinții?

Iată 7 daruri pe care le poți oferi copilului tău azi, pentru o viață întreagă.

1. Copiii vor să fie iubiți necondiționat. Vor să fie văzuți așa cum sunt ei, să fie acceptați în unicitatea lor și susținuți să-și îndeplinească visele, fără să fie comparați cu ceilalți. Fiecare om are ritmul lui și drumul lui în viață.

2. Copiii vor să fie ținuți de mână în drumul lor, până capătă curaj să zboare singuri. Oricum ar arăta călătoria lor, oricât de greu ar fi drumul, ei au nevoie să știe că există cineva acolo la care se pot întoarce dacă au dat greș.
Nu au nevoie să trăim viața în locul lor, ci doar să le fim plasă de siguranță dacă uneori se mai dezechilibrează și cad.

3. Copiii vor să îi învățăm să facă față grijilor, atunci când ele apar. Să le oferim resursele necesare ca să se ridice de jos atunci când au căzut, să îi trimitem în viață cu o stimă de sine sănătoasă. Copilăria nu este despre ”a nu avea griji”, ci despre a naviga printre ele căutând soluții.

4. Copiii vor să își învețe lecțiile din propriile povești, din propriile relații. Copilăria nu este despre a te feri de suferință și dezamăgire și ei au nevoie să învețe că nu poți controla ce fac și ce simt ceilalți, dar că poți controla ce faci și ce simți tu. Lumea este un loc complex, oamenii sunt diferiți și este în regulă să fie așa.

5. Copiii au nevoie să învețe din greșeli. Greșeala este o oportunitate de învățare și copilăria este terenul cel mai fertil pentru învățare. Avem datoria să ne înarmăm cu răbdare și să le explicăm, de fiecare dată, ce au greșit și cum pot face mai bine data viitoare. Drumul spre succes este, uneori, pavat cu mici sau mari nereușite.

6. Copiii vor un model de echilibru, un exemplu de fericire. Așa că ai grijă de tine și investește în fericirea ta, în creșterea ta. Fă ceea ce iubești și arată-i copilului tău cum arată pasiunea. Încarcă-te cu energie din ceea ce te împlinește, pentru că așa cum nu poți bea apă dintr-o fântână seacă, la fel nu poți hrăni nevoile copilului tău dacă ale tale nu sunt hrănite.

7. Copiii vor de la noi să le oferim timp de calitate, pentru că ei, copiii măsoară iubirea în timp. Timp în care suntem acolo 100% cu ei. Poate nu trebuie să fie ore întregi, dar trebuie să fie momente de conectare reală, cu râsete sincere, povești și emoții.

Copiii au nevoie să simtă că este ziua lor în fiecare zi, să se iubească pe sine și să se simtă în siguranță alături de noi în fiecare zi.

Dacă vrem să le oferim copiilor ce nu am avut noi, haideți să le oferim echilibru și curaj, să le oferim timpul și atenția noastră atunci când au mai mare nevoie de ea.

Să îi ajutăm să devină cea mai bună variantă a lor, să îi pregătim pentru schimbare, pentru că schimbarea este singurul lucru care rămâne constant în viețile noastre.

Zilele trec și asta nu e doar o zicală. Este o realitate pe care o conștientizăm doar atunci când ne privim copiii dormind și ne întrebăm… unde e copilul care parcă abia acum a învățat să gângurească silabe și acum recită poezii cu strofe lungi?

Unde e copilul care abia făcea primii pași tremurați și acum aleargă prin ani, iar tu deja nu mai ții pasul?

Unde e copilul care asculta cu nesaț poveștile de seară și care acum își scrie propriile povești despre prietenie, școală sau chiar locuri de muncă?

Unde e copilul care parcă mai ieri era copil și acum își crește cu emoție propriul lui copil?

Ne place sau nu, dar copilăria trece. Noi trecem.

Ce rămâne sunt ecourile vorbelor noastre în mintea și în sufletul copiilor noștri, așa că vă invit să vă alegeți cuvintele cu mare grijă, să fie mai degrabă lecții, decât critici. Mai degrabă încurajări, decât piedici umbrite de fricile noastre nevindecate.

Haideți să începem de Ziua Copilului să construim un viitor așa cum îl merită cu toții, prin educația pe care le-o dăm.

Vă invit să vedem în copiii noștri nu acele lucruri pe care nu le-am putut noi face sau deveni, ci acele valori pe care le putem oferi lumii prin copiii noștri.

La mulți ani copilului tău și copilului din inima ta!

Un 1 iunie fericit!