Articol

Podcast – Episodul 4 – Cum ii invatam pe copii sa-si asume consecintele actiunilor lor

De Urania Cremene ·
24 noiembrie 2015

Daca dorim sa crestem copii responsabili, trebuie sa-i invatam sa-si asume consecintele actiunilor lor.

Pentru ca, de fapt, asta inseamna sa fii responsabil: sa fii constient ca esti sursa actiunilor tale si sa-ti asumi consecintele acestora.

Asculta Episodul 4 al Podcast-ului de Parenting si descopera cum poti insamanta in copilul tau ideea responsabilitatii, ideea ca fiecare dintre noi suntem sursa actiunilor noastre, ca putem alege sa facem ceva sau nu si ca exista consecinte naturale, firesti, care rezulta din actiunile noastre.

Atat pozitive cat si negative! 🙂

Te invit sa ne spui, mai jos, ce crezi cu ca este responsabilitatea, cum o predai copilului tau, cum te simti tu responsabil / a pentru el.

Abia asteptam sa citim feedback-urile voastre si sa vedem cat mai multe like-uri din partea voastra. 🙂

Multumim!

TRANSCRIPT:

Click aici ca sa descarci transcriptul pentru Episodul 004 (PDF)

10 răspunsuri

  1. Buna Urania. Multumesc ca existi imi place tot programul All about parenting. E greu cu asumarea alegerilor facute. Baietelul meu 2ani si 5 luni dupa ce alege unul din cele doua lucruri puse ca limita( haine, farfurie…) daca aleg eu nu are nici o problema…

    1. Buna,
      Ma bucur ca esti alaturi de mine, echipa mea si miile de parinti care au ales sa invete meseria de parinte in cadrul acestul program!
      Probabil ca nu ai avut timp suficient sa explici ce anume se intampla insa, daca ai o intrebare specifica, te astept cu detalii. Altfel, nu prea inteleg de ce alegi tu in limita? Daca nu are o problema, are sens sa punem aceasta limita?

      Multumesc!

  2. Buna Izabela,

    as spune ca asta vine dintr-o stima de sine destul de scazuta, cauzata de o educatie bazata pe confirmari externe si motivatie externa – suboptima (competitivitate nesanatoasa, comparatii, stil parental autocrat…).
    Motivatia si stima de sine sunt subiecte extrem de importante – si nu la indemana oricui (pentru ca noi am fost crescuti diferit si nu cunoastem mecanismele care cresc stima de sine si stimuleaza motivatie optima).

    Am dedicat, doar acestor doua concepte, un modul intreg in programul online All About Parenting pe care l-am lansat in acest an.
    Cand afli aceste informatii, nu numai ca ai o serie de „a-ha-uri” despre propriul comportament – ca adult, dar stii exact ce sa faci sa nu dai mai departe copilului tau acelasi tipar.
    EU iti multumesc!

  3. EU iti multumesc, pentru gandul tau.

    Cred ca putem schimba, doar ceea ce putem schimba :). Efortul tau de a fi exemplu acum, poate sa dea roade multi ani mai tarziu.

    Vorbind despre mine, am fost un copil tare dezordonat, cu un tata foarte ordonat (colonel :). Dupa 20 de ani, intrand in „campul muncii” :), am inteles valoarea ordinii, pentru ca haosul in care lucram ma facea sa pierd timp, sa muncesc mult mai mult si sa pierd hartii. Am devenit ordonata, si mi-a fost usor s-o fac, pentru ca exemplul tatalui meu de atat de multi ani era in mine, fara sa stiu ca este…
    Asa ca nu renunta! Doar abtine-te sa critici… :)))

  4. Draga Mihaela,
    ajung la cat de mult parinti pot :), atat prin seminariile gratuite pe care le organizez, workshopuri intensive, sau prin programul online All About Parenting, pe care l-am lansat in primavara. Ofer cat de multa informatie pot si sunt din ce in ce mai multi parinti interesati sa o primeasca, ceea ce ma bucura nespus.

    Despre alegerea invatarii – este o convingere pe care o transmitem copiilor, care are „bataie” pe termen lung.
    Ce facem cu problemele sau refuzurile actuale, sau conflictele intre frati (atat pe termen scurt, cat si pe termen lung)- toate acestea sunt subiecte pe care le ofer pe larg, in programul online pe care l-am mentionat.

    Multumesc ca ma urmaresti si sper sa ajute! Pe curand 🙂
    PS: discutiile cu Adriana sunt o placere, de fiecare data, si pentru mine 🙂

  5. Felicitari!!! Este extraordinar ceea ce faci, foarte utile articolele tale, prodcast-urile de parenting, pacat ca nu sunt si televizate sau audiate si la alte posturi de radio. Ceea ce faci tu ar trebui povestit tuturor parintiilor, pentru a putea creste copii sanatosi, viitori adulti puternici si fericiti. Referitor la acest subiect eu am o nelamurire: ”Dacă alegi să înveți și să știi mai multe lucruri înseamnă că alegi să ai
    mai multe oportunități în viață .Nu mai ai 3 oportunități de job, ai 50, nu mai ai o țară, ai toată lumea, nu mai ai un
    salariu de 1500 de lei, ai mult mai mulți bani decât atât.
    ” Este foarte bine spus, dar copii traiesc prezentul, iar majoritatea nu vor inelege aceasta, cum procedam cu acesti copii??? Totusi nu ii putem lasa de capul lor, mai ales cand ajung adolescenti. Mi-ar fi utile mai multe subiecte referitoare la adolescenti, sau cum sa facem sa se inteleaga fratii.
    Inca odata felicitari, esti extraordinara prin tot ceea ce faci si transmiti. Am fost la o conferinta de-a ta, a fost super, am invatat foarte multe, sper sa te revad cat mai curand. Va doresc numai bine si mult succes in continuare si in colaborarea cu Adriana(felictari din tot sufletul pt cea ce face), de altfel este vocea multor parinti.

  6. Va multumesc pt. ca existati. Stau si ma gandesc putin si la tipurile de personalitate. Un temperament sangvinic nici macar nu observa ca in jurul lui e dezordine. Din ce spun cercetatorii, asa functioneaza sangvinicii. Eu, tata, sunt melancolic. Ordonat pana in maduva oaselor. Oricat exemplu i-as da copilului meu sangvinic de 8 ani, nu se prea prinde mare lucru de el. Sa incerc `sa-l schimb? Nu cred ca e un lucru intelept. Sau…

  7. Buna, sunt o mamica care are 2 copii si consider ca am fost crescuta foarte responsabil insa tot timpul cand fac ceva important ma gandesc oare e bine ce fac sau nu. Tot timpul am impresia ca nu fac bine si traiesc cu o frica continua ca eu sunt de vina pentru orice si din cauza asta ma simt tot timpul stresata. De unde vine aceasta problema? Si ce sa fac sa nu transmit copilului meu acelasi lucru deoarece am observant si la el acelasi comportament ca si la mine?
    Multumesc.

  8. Buna ziua. Referitor la alegere, noi facem deja acest lucru cu baietelul nostru care acum are 4 ani si jumatate. Inclusiv alegeri de genul: daca vrei x lucru, il poti primi mai tarziu sau deloc, ce alegi? Cum faci insa cand alege sa dea drumul paharului pentru a vedea cum se sparge, insa cand trebuie sa stanga cioburile se ascunde razand.

    1. Acesta este un mesaj automat care confirma ca mesajul dumneavoastra a ajuns la noi.

      Mesajul va fi citit in curand de catre Urania sau de o alta persoana umana. 🙂

      Urania si colegii mei fac tot posibilul sa raspunda cat mai repede la toate solicitarile.

      Persoanele umane nu sunt atat de rapide ca mine 😀 si, de obicei, reusesc sa va scrie inapoi pana in 24 de ore.

      Va multumesc pentru intelegere si rabdare,

      Serverul Uraniei Cremene 🙂

      On Fri, Nov 27 09:25:46 UTC 2015 Disqus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tu știi care sunt
cele trei nevoi psihologice de bază ale copilului tău?

Abonează-te la
Vitamina de Parenting

Newsletterul nostru zilnic
pentru Părinți echilibrați
Mesaje scurte din partea
Uraniei despre cum să crești
copii cu Fruntea sus
Informații validate de cele mai noi studii despre psihologia copilului
Tehnici și exerciții pe care le poți aplica imediat în relația cu copilul tău
Mesaje scurte din partea
Uraniei despre cum să crești
copii cu Fruntea sus

Informații validate
de cele mai noi studii despre
psihologia copilului

Tehnici și exerciții
pe care le poți aplica imediat
în relația cu copilul tău

Aplicația „Parents”

Aplicația de Parenting Nr. 1
în România