Articol

Podcast – Episodul 1 – Ce poti sa faci ca parinte de copil al secolului 21

De Urania Cremene ·
30 octombrie 2015

Oricat de mult ne-am pregatit pentru a fi parinti, oricat de deschisi la minte suntem, oricat de multe carti citim, oricat de multe conferinte, online sau live, urmarim, NU suntem pregatiti sa facem fata acestei generatii mai informata decat noi, mai desteapta, mai inteligenta si cu un pas inaintea noastra.

Cum reactionez eu ca parinte?

Cum reusesc sa-mi stapanesc emotiile negative?

Cum reusesc totusi sa fiu in continuare in sprijinul copilului meu, fara sa-i deranjez viata, intimitatea, interesul pentru a mentine relatia vie cu parintele sau?

La toate aceste intrebari incercam sa raspundem in acest prim episod pentru ca ne dorim sa facem putina lumina in ceea ce inseamna sa fii parinte de copil al secolului 21.

Te invit sa ne spui, mai jos, parerea ta despre acest subiect sau transmite-ne ce alte teme ai dori sa abordam in episoadele urmatoare.

Abia asteptam sa citim feedback-urile voastre si sa vedem cat mai multe like-uri din partea voastra. 🙂

Multumim!

TRANSCRIPT:

Click aici ca sa descarci transcriptul pentru Episodul 001 (PDF)

Despre Adriana Titieni:

Adriana-Titieni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunt mama a doi copii: Ariadna (16 ani) si Marc (15 ani).

De 8 ani realizez emisiuni de Parenting, initial la Radio Itsy Bitsy , iar in prezent la Radio Romania Actualitati.

Sunt preocupata si pasionata de cresterea si educarea copiilor si cred in dezvoltarea si educatia permanenta a adultilor.

Cred mai degraba ca nu copilul „trebuie ” rezolvat, ci ca generatia noastra de parinti este cu mult depasita de generatia de copii.

Este foarte complicat astazi sa faci fata unei generatii care e oricum „mai tare” decat tine la ceea ce ii intereseaza cel mai mult: gadget-urile.

Pleci intotdeauna de pe pozitia defavorizata…

Oricum paradigma Parentingului in Romania se schimba, la nivel individual si familial, dar in macro, la nivelul societatii lucrurile sunt foarte departe de a fi in regula.

In general scoala, ca institutie, nu sprijina cautarile parintilor, iar standardul de viata si valorile sunt obstacole uneori de netrecut.

Intr-o societate unde nici nevoile de baza nu sunt satisfacute, atunci cand vorbesti despre nevoile emotionale devii, uneori, anacronic.

Cred ca oceanul e facut din picaturi si mai stiu ca eu sunt una dintre ele…

Nu sunt o mama perfecta si de multe ori am declarat ca interviurile pe care le iau, imi folosesc in primul rand mie.

Pe Urania o ador pentru ca stilul ei pragmatic si direct se potriveste in situatiile de criza.

Sunt actrita, profesor de arta dramatica, realizator de emisiuni Radio si TV si consilier de orientare in cariera.

 

P.S. Te invit sa ne spui, mai jos, parerea ta despre acest subiect sau transmite-ne ce alte teme ai dori sa abordam in episoadele urmatoare.

Abia asteptam sa citim feedback-urile voastre si sa vedem cat mai multe like-uri din partea voastra. 🙂

Multumim!

25 de răspunsuri

  1. Buna, Linda.

    Si noi iti multumim ca ne urmaresti.

    Asa e. Aud des parinti care spun ca se trezesc spunand aceleasi lucruri pe care le auzeau copii fiind.

    Vestea buna este ca ne putem schimba, cu putina vointa si dedicare, si ne putem „debarasa” de aceste bagaje sau rucsace, cum le mai spun eu. 🙂

    Cateva instrumente pe care pot sa ti le ofer sunt Seminariile, Workshop-urile pe care le sustin si Programul Online pe care l-am lansat anul acesta.

    Te invit sa afli mai multe detalii pe uraniacremene.ro si pe allaboutparenting.ro.

  2. Multumesc pentru aceasta initiativa minunata! Atat de utila, cel putin mie. Adult fiind si ascultandu-va , realizez felul gresit in care am fost crescuta(pentru ca asa se cresteau copiii, pentru ca asa au fost crescuti si parintii nostri, neavand accea la alte informatii). Din pacate aceste sechele ma urmaresc acum in rolul de mamica, si oricat incerc sa ma debarasez de acest bagaj inutil, am momente in care clachez si fac/zic exact ceea ce auzeam eu copil fiind. Sper din suflet sa gasesc o cale de a ma ajuta in primul rand pe mine, pentru a-mi creste cei doi copii minunati, fericiti si linistiti. 🙂

  3. Multumim Lidia pentru gand 🙂

    pentru a raspunde (foarte evaziv, asa-i, dar altfel ar fi nevoie sa scriu pagini), foarte probabil fiului dumneavoastra nu ii sunt satisfacute nevoile psihologice de baza….cel putin una…
    Sper sa gasiti informatii utile din intalnirile noastre audio si sa gasiti raspunsuri…sa va mai adresati alte intrebari 🙂
    Pe curand!

    1. Multumesc pentru raspuns. Cred ca frica, ar fi o alta tema foarte interesanta de abordat. Cum sa ne comportam noi ca parinti, ce sa le spunem copiilor sau cum sa-i abordam pentru a depasi frica (de orice fel).
      Interesant si cel de-al doilea material. Multumim pentru ceea ce faceti!

  4. Un material foarte interesant si binevenit. Am ascultat cu mare atentie tot materialul.Exemplul cu cada al dnei Titieni mi s-a parut fantastic. Insa, ce pot face in caz contrar, atunci cand poate este prea dependent de parinti, sau cand gaseste diverse motive (frica, durere de burta, etc) sa doarma inca cu unul din noi (baiatul are 11 ani) in conditiile in care are o sora si de regula dorm impreuna?

  5. Multumesc mult pentru material, am avut ocazia sa redescopar prin aplicatii practice elementele invate la seminariile tale. Foarte util. Te urmaresc cu interes si drag si, inclusiv datorite tie, relatia noastra cu Rares (7 ani) este extraordinara. Speram sa fie la fel si peste 10 ani 🙂 Sunt increzatoare ca, aplicand ceea ce tu incerci sa ne inveti, asa va fi.

  6. Bine ai venit, Silviu si ma bucur ca ai trecut peste retinerea de a folosi gadget-uri. Si eu o mai am (inca) 🙂
    Pentru a-ti raspunde la intrebare: toate seminariile, workshop-urile pe care le organizez, sau cursul de parenting online pe care l-am lansat in acest an, au acest scop: schimbarea comportamentului parintelui. Copiii n-au nicio problema :). E la noi sa facem lucrurile diferit, iar rezultatele se vad cateodata imediat, cateodata in luni de zile. Depinde de unde plecam…si care este varsta copilului.
    Cat despre a o contacta pe Adriana Titieni, chiar puteti face asta :). O gasiti pe facebook (cel putin).
    Toate cele bune va doresc!

    1. Buna Silviu. Eu am inceput programul on line de parenting al Uraniei! Am inceput satierul la mine si a inceput sa dea rezultate! Ti l recomand.
      Urania cum ti am spus si ieri seara cand ne am intalnit intamplator in aeroport iti multumesc pentru aceste proiecte! Atat trainingul de parenting cat si podcastul sunt „user friendly” si extrem de folositoare! La cat mai multe!

      Ionela

  7. Buna ziua Catalina,
    stiu ca e greu de jonglat cu diferentele intre noi si ei…
    Nu obisnuiesc sa ofer sfaturi prin intermediul online-ului, pur si simplu pentru ca nu cred in „pastile”, ci intr-o abordare sistemica, coerenta, cu cap si coada. Daca simtiti ca rezonati cu ceea ce am discutat cu Adriana Titieni si ati vrea sa invatati mai multe, va astept la urmatorul seminar gratuit de parenting, pentru a ma cunoaste, a intelege baza de la care eu pornesc in abordarile tehnicilor de parenting pe care le predau si alegeti apoi daca vreti sa invatati mai multe, tintit.
    Ati putea, invatand cum, sa obtineti si ceea ce va doriti dvs, ca parinte, si ce-si doreste fiul dvs (desigur nu acele ore in sir…)
    Gasiti calendarul evenimentelor mele pe uraniacremene.ro – calendar. Daca sunteti din Bucuresti, urmatorul seminar este programat pentru 23 noiembrie.
    Va astept cu mult drag!

  8. Multumim frumos pentru acest material deosebit. Cu siguranta am gasit idei foarte bune pe care sa le aplic, macar ca sotie. Desi ca mama, deocamdata nu e cazul, copilul meu are 1,5 ani, imi este de folos in activitatea didactica. pot ca profesor sa-i indrum pe parinti conform indemnurilor din acest podcast.
    O zi frumoasa!

  9. O discutie binevenita. Baietelul meu este mic, are 2 ani, dar o privire catre viitor si intelegerea de pe acum a lucrurilor in perspectiva, sigur ma ajuta.

  10. Si noi va multumim ca existati! Sunteti o mana cereasca pentru parinti.Sunt cele mai constructive sfaturi pe care le-am ascultat.

  11. E prima oara cand scriu pe net, de fapt nu prea deschid calculatorul decat bine tintit. E ceva extraordinar ce se intampla aici. Am doar de invatat. Nu sunt insa atras de gadget-uri si mi-e greu sa ,,dau lyke-uri,, sau facebukuri si instagramuri,etc. Asa ca raman sa comunic in felul meu. Cred ca o tema buna pt mine ar fi: cum sa ma schimb eu astfel incat copilul meu sa fie pregatit pt ce-l asteapta? Si profit putin, as putea lua legatura cu Adriana in calitatea ei de consilier de orientare in cariera?
    Multumesc pt ca existati!!!

  12. Desi eu am copil mic si inca nu ma confrunt cu probleme de genul asta e bine de stiut cum sa abordam problema asta pe viitor si pentru adolescentii din jurul nostru. As vrea sa se discute si despre influenta bunicilor in viata copiilor nostrii care vin cu diverse abordari din experienta cu care ne-au crescut pe noi si care noi incercam totusi sa le depasim. Multumim mult pentru tot ce faceti. Super!

  13. Bună ziua! Am citit cu interes maxim articolul şi mai jos vă spun şi de ce. Am un băiat de 11 ani caruia îi place să stea în faţa calculatorului ore în şir, se joaca Counter Strike, MineCraft. Aceasta este tema pe care ne supărăm şi ne certăm. Eu nu îi înţeleg pasiunea şi bineînţeles il timit afară. Am recurs la a-l lăsa la calculator doar in weekend, iar el a ripostat prin a nu-şi face temele după amiaza, le face târziu în noapte şi de cele mai multe ori sună ceasul la ora 5 a.m. pentru a învăţa. Nu mă pot obişnui. Vă rog frumos, ce ar trebui să fac să avem acea relaţie armonioasă pe care mi-o doresc.

  14. Un subiect foarte interesant si o discutie din care am avut de invatat. La cat mai multe podcast-uri, sunt cu siguranta binevenite!

    1. Acesta este un mesaj automat care confirma ca mesajul dumneavoastra a ajuns la noi.

      Mesajul va fi citit in curand de catre Urania sau de o alta persoana umana. 🙂

      Urania si colegii mei fac tot posibilul sa raspunda cat mai repede la toate solicitarile.

      Persoanele umane nu sunt atat de rapide ca mine 😀 si, de obicei, reusesc sa va scrie inapoi pana in 24 de ore.

      Va multumesc pentru intelegere si rabdare,

      Serverul Uraniei Cremene 🙂

      On Thu, Nov 5 13:43:01 UTC 2015 Disqus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tu știi care sunt
cele trei nevoi psihologice de bază ale copilului tău?

Abonează-te la
Vitamina de Parenting

Newsletterul nostru zilnic
pentru Părinți echilibrați
Mesaje scurte din partea
Uraniei despre cum să crești
copii cu Fruntea sus
Informații validate de cele mai noi studii despre psihologia copilului
Tehnici și exerciții pe care le poți aplica imediat în relația cu copilul tău
Mesaje scurte din partea
Uraniei despre cum să crești
copii cu Fruntea sus

Informații validate
de cele mai noi studii despre
psihologia copilului

Tehnici și exerciții
pe care le poți aplica imediat
în relația cu copilul tău

Aplicația „Parents”

Aplicația de Parenting Nr. 1
în România