Exista 2 probleme majore atunci cand vorbim despre prietenii copiilor nostri:

1. Copilul nu reuseste sau are dificultati sa-si faca prieteni pentru ca nu a fost invatat sa socializeze, este prea timid, are stima de sine scazuta sau din alte motive.

2. Copilul are prieteni pe care noi, parintii, nu-i agream si nu-i acceptam, pentru ca au comportamente pe care le consideram indezirabile.

Ambele situatii pot sa fie “dureroase” si sa aiba efecte negative atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri.

In primul caz, lipsa prietenilor si lipsa abilitatilor de relationare si socializare, NU satisfac nevoia de conectare a copilului.

Aceasta este una dintre cele 3 nevoi psihologice de baza ale oricarei fiinte umane, a caror nesatisfacere poate sa duca la o viata neimplinita si fara armonie, atat interioara, cat si cu ceilalti.

(In Programul All About Parenting vorbesc pe larg despre cele 3 nevoi psihologice de baza si ofer solutii complete care te ajuta sa eviti efectele negative ale nesatisfacerii lor.

Gasesti mai multe detalii despre All About Parenting, la finalul articolului).

In cel de-al doilea caz, cred ca aproape fiecare parinte traieste, mai mult sau mai putin, aceasta teama: ca al lui copil va avea prieteni sau anturaje care il vor trage in jos, il vor conduce catre obiceiuri nesanatoase si daunatoare pentru viata lui.

Ne este teama sa nu se apuce de fumat, sa nu inceapa sa consume alcool, poate mai rau, droguri, si ne dorim sa evitam astfel de situatii.

In plus, avem in noi, inerent, o dorinta ca ai nostri copii sa devina cea mai buna varianta care pot ei sa devina, persoane de care sa fim mandri.

De aceea, sugerez mereu parintilor sa devina ei cei mai buni parinti care pot sa devina pentru copiii lor, pentru ca astfel, copiii vor putea sa devina cei mai buni copii care pot ei sa fie pentru parintii lor. 🙂

Te invit sa descoperi, in cea mai recenta inregistrare audio a conversatiei mele cu Adriana, cum poti sa armonizezi relatia cu al tau copil ca sa depasiti impreuna cele 2 probleme pe care le-ar putea avea legat de prietenii sai.


TRANSCRIPT:

Click aici ca sa descarci transcriptul pentru aceasta inregistrare audio.


Da click pe imaginea de mai jos si descopera cum poate All About Parenting, sa te ajute sa devii „cel mai bun parinte care poti sa fii pentru copilul tau. 🙂

baner-aap-episod-11-podcast

P.S. Te invit sa-mi lasi un comentariu mai jos si sa-mi spui care sunt problemele cu care, poate, te confrunti legat de prietenii copiilor tai.

Iti multumesc! 🙂