Mamiii! Vreau apă!

Poți, te rog, să te duci să îți iei? Am de terminat ceva la calculator acum.

Dar nu mai avem pahare curate!

Doamne, dar ce faceți cu ele, le mâncați?

Stai că am găsit un borcan. E ok și ăsta.

În această perioadă de criză, mai mulți părinți sunt nevoiți să lucreze de acasă, alături de copii. Am primit de la ei mesaje în care mi-au scris tot felul de situații cu care se confruntă și pentru care nu reușesc să găsească soluții. Cum e scenariul de mai sus, despre care mi-a povestit una dintre colegele mele de la birou.

Știi, Urania, până să trebuiască să ne izolăm în casă, mi se părea că viața mea e pe repede înainte. Scoală copilul, îmbracă-l, pune-l în mașină, du-l la grădi, acolo explică-i de ce Vlad nu doarme la grădi și el da… De multe ori, la ora 9 când ajungeam la birou, eram deja epuizată. 

Stai să vezi cum e acum. Aș da orice să am de-a face cu provocările de atunci. 

Acum gătesc 3 mese pe zi… atunci găteam doar cina, că fiul meu mânca la grădiniță și eu la birou. Acum am de spălat un milion de vase, de parcă aș trăi într-o casă cu un batalion întreg. 

Programul meu de lucru nu mai e structurat, ci lucrez pe reprize, cât doarme fiul meu la prânz. Sau cât se joacă afară cu câinele. Uneori mă trezesc la 5 dimineața să apuc să termin ce nu am reușit cu o zi înainte, că seara pic lată lângă el, în pat. Adorm cu povestea de culcare în brațe. 

Și e la fel de frustrant și pentru soțul meu. Și el are de terminat rapoarte, dă o grămadă de telefoane, mai calcă pe câte un lego, se mai enervează… 

Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu câteva luni că pijamalele vor devenit ținuta oficială din care ne vom exercita rolurile de părinți, profesori, prieteni de joacă și, în același timp, angajați sau antreprenori… aș fi început să râd isteric.

De puțin timp viețile noastre s-au schimbat și, așa cum mi-a scris colega mea, mamă și ea, rutina de acum vine cu mult mai multe provocări. Iar dacă ai mai mult de un copil, situația devine de-a dreptul efervescentă.

 

La fel ca tine și ca toți ceilalți colegi ai mei, și eu lucrez de acasă zilele astea și înțeleg toate aceste preocupări.

 

Tocmai de aceea, m-am gândit să vă vin în ajutor ție și tuturor părinților care lucrează de acasă și vor, în continuare, să găsească soluții pentru a fi mai buni și răbdători cu copiii lor, mai cu seamă acum în această perioadă de criză.

Mai exact, împreună cu trainerii din echipa mea am creat o serie de seminarii online de 2 ore din care poți învăța:

  • Cum să îți faci un plan, pas cu pas, pentru perioada care urmează. Vei diminua astfel din stres si anxietate și vei petrece timp mai relaxat alături de cei dragi
  • Cum să previi conflictele care pot apărea din cauza izolării, atât conflictele între copii, dacă ai mai mult decât un copil, cât și cele dintre adulți.
  • Câteva tehnici care să te ajute să profiți la maxim de această perioadă alături de copilul tău, de timpul împreună
  • Cum poți să profiți de această perioadă pentru a-i preda copilului tău competențe care să îl ajute în viață, dar și să dezvolți responsabilitatea
  • Ce să faci și cum să îi organizezi copilului tău ziua, astfel încât să nu îl abandonezi în fața unui gadget
  • Cum poți să îți organizezi tu ziua, astfel încât să ai echilibru între orele de lucru și timpul petrecut cu copilul sau cu treburile casnice.
  • Cum dezvolți responsabilitatea copiilor față de învățare acasă, fără să piardă ritmul.

Acum, poate te gândești că exact de aceste tehnici ai avea nevoie în această perioadă de criză, dar apare întrebarea: ”2 ore în care să stau în liniște? Alte 2 ore decât cele în care dorm copiii? Imposibil…”

Ei bine, iată 3 pași care să te ajute să te retragi în liniște 2 ore ca să poți urmări seminarul online:

 

1.Planifică în avans

Seara, înainte de povestea de culcare, spune-le copiilor tăi ce urmează să faceți în ziua următoare, ca să știe că urmează să îți rupi 2 ore de liniște, timp în care ei vor face o activitate împreună cu partenerul tău (sau cu buni).

Astfel, copiii tăi nu vor fi luați prin surprindere atunci când le vei spune că te retragi să urmărești seminarul online. Pune accent pe învățare.

 

2. Alegeți împreună

După ce le-ai explicat copiilor tăi că a doua zi vei avea nevoie de 2 ore de învățare în liniște, propune-le o serie de activități din care să aleagă ce să facă în acel interval de timp, împreună cu partenerul tău (sau cu buni).

Uite câteva idei:
Spectacole online transmise de Teatrul Țăndărică – vezi programul aici.

Filme pentru copii pe care le recomand: Inside Out, Bigfoot JR, Wonder Park, Zootopia, Coco, Baby Boss.
Jocuri de jucat în casă – aici găsești câteva idei faine.

Povești audio cu învățături pe care le recomand – vezi aici.

 

3. Stabilește reguli

După ce ați agreat împreună ce face fiecare în cele 2 ore în care tu vei urmări seminarul online, stabiliți 2-3 reguli.

De exemplu, una dintre reguli poate fi:
Nimeni nu intră în camera unde m-am retras, fără să bată la ușă.
sau
Bați la ușa camerei unde m-am retras doar dacă e ceva urgent și celălalt adult nu te poate ajuta în acel moment.

Scopul acestor reguli nu e să faci pe polițistul și să stai în gardă ca să îi prinzi încălcându-le, ci să îți asigure cele 2 ore de liniște.

 

Situația în care ne aflăm acum ne-a luat prin surprindere. Pe noi și pe copii deopotrivă. Așa că, răbdarea, calmul, blândețea sunt vitale pentru sănătatea noastră emoțională.

Cel mai probabil, copiii vor încălca regulile.

De aceea, pentru a preveni asta, poți să le mulțumești în avans copiilor pentru spațiul și timpul pe care ți le oferă. 

Asta ar suna cam așa: Îți mulțumesc că îmi permiți să mă retrag în liniște 2 ore.

Sper ca mini-rețeta din 3 pași să îți fie cu folos și să ne vedem live în număr cât mai mare la aceste seminarii online.

 

Cu iubire pentru părinți și copii,
Urania Cremene