Se intampla uneori sa cadem in capcana de-a fi ori prea mandri de noi insine, ori prea modesti.

Adesea, ajungem sa proiectam felul nostru de-a fi asupra felului de-a fi al copiilor nostri.

Iar daca intelegem si aplicam gresit conceptele de mandrie si de modestie, efectele pot sa fie suficient de negative pentru viata noastra si a copiilor pe care ii crestem.

Atat mandria, cat si modestia pot sa aiba 2 valente. Ele pot sa fie atat sanatoase, cat si nesanatoase.

Ce se intampla cand incurajam o mandrie nesanatoasa in noi si in copii?

Vom avea de-a face cu copii rasfatati, alintati, ingamfati, egocentristi, mofturosi, care nu au o perceptie corecta asupra potentialului lor real.

Crestem riscul sa avem parte de mai multe esecuri pentru ca avem impresia ca putem face orice si pentru ca avem o perceptie exagerata asupra capacitatilor noastre…

Ce se intampla cand incurajam o modestie nesanatoasa?

Copiii nostri vor avea o stima de sine scazuta, nu vor avea incredere in ei insisi, vor fi tot timpul dependenti de cineva, suspusi excesiv autoritatii, nu vor avea initiativa sau curaj sa-si sustina propriile opinii…

De aceea, incurajez parintii sa adopte o viziune echilibrata, sa inteleaga si sa promoveze mai degraba mandria si modestia sanatoase, atat la copiii lor, cat si la ei insisi.

Te invit sa vezi acest scurt video si sa afli 3 lucruri simple pe care poti sa le faci ca sa incurajezi modestia si mandria sanatoase, la tine si la copilul tau.

Evita astfel, rezultatele negative de mai sus si bucura-te de efectele pozitive pe care ti le ofera mandria si modestia sanatoase, pentru ca beneficiile acestora iti vor aduce opusul efectelor nedorite de mai sus, plus multe altele. 🙂

P.S. Te invit sa-mi lasi un comentariu mai jos si sa-mi spui parerea ta despre mandrie si modestie si despre cum am putea incuraja formele sanatoase ale acestora.

Iti multumesc! 🙂