Articol

2 Idei care te ajuta sa cresti Stima de Sine a copilului tau

De Urania Cremene ·
28 octombrie 2015

Foarte multi parinti imi spun:

„Copilul meu nu are incredere in el.

Nu are curajul sa-si spuna punctul de vedere.

Desi stie matematica, in fata unui test se pierde.”

De aceea, in acest scurt video, am ales sa vorbesc despre stima de sine si vreau sa-ti ofer 2 idei simple care te vor ajuta sa cresti stima de sine a copilului tau.

Cu prietenie,

Urania Cremene

Te invit sa-mi lasi un comentariu mai jos, sa-mi spui cum ti se par aceste idei si ce rezultate ai avut daca le-ai aplicat deja.

De asemenea, astept si alte idei pe care le folosesti si pe care le consideri utile pentru cresterea stimei de sine a copiilor.

Multumesc! 🙂

15 răspunsuri

  1. Îmi pare rău să o spun dar școala pentru copilul meu e o sursă de stres permanent. Nu i place deloc, consideră că i se cere să învețe multe lucruri inutile pe care nu o sa le folosească ….si ca urmare învață doar pentru că TREBUIE nu pentru că ar vrea el. Ca urmare când ia o notă bună nu se simte nici mai bine nici mai rău.Eu îl laud i spun că sunt mandra de el dat lui pare nu i pese. Singura lui pasiune fiind calculatorul acolo nu prea am ce sa laud. E o fire mai emotivă, un copil căruia nu i place să se evidențieze i place să stea în umbra….acolo se simte confortabil….deci ce pot face?

    1. Draga Angela,
      lauda nu este cea mai buna solutie… si nici invatarea de dragul invatarii. Intr-adevar, multe dintre lucrurile pe care copiii le invata la scoala PAR a nu avea aplicabilitate in viata reala. Sunt necesare multe informatii pentru a intelege cum sa legi ceea ce invata la scoala de pasiunile lui (nu e doar calculatorul…sau ceea ce-i place la calculator nu este calculatorul in sine, ci ceva din ceea ce face). In plus, mesajele pe care le transmitem despre invatare sunt importante. Detaliez acest proces in cateva dintre modulele programului meu online All About Parenting.

  2. Buna Marcela si multumesc ca ma urmaresti!

    Depinde foarte mult de mesajele pe care le transmitem. Daca descurajam comparatiile (un exemplu important, care poate fi pus in practica imediat), putem preintampina aceasta „idolatrie” de care vorbesti. Ea se intampla in general tot pe fondul lipsei de stima de sine. Copilul copiaza comportamentele negative, in incercarea de a primi mai multa atentie. Putem gestiona diferit aceasta situatie, desigur.
    In programul online All About Parenting am un modul intreg despre stima de sine. Este un subiect complex, despre care multa lume are perceptii eronate. Mi-e greu, chiar si in 20 de minute cat dureaza o discutie cu Adriana, sa intru in toate aceste detalii.
    Sper sa mai gasesti informatii despre acest subiect si in alte resurse pe care le ofer parintilor.
    Pe curand si cu bine!

  3. Buna Urania!Te urmaresc constant si incerc sa aplic in practica toate recomandarile tale:) Subiectul cu increderae in sine este unul foarte important si delicat.
    Dar ce facem in cazul cind copilul „isi face idoli” din colegii de gradinita/scoala/prieteni; incearca sa semene cu ei sau chiar sa le copie conduita? Ai putea sa ne dai careva sfaturi in in sensul acesta?Multumesc!:)

  4. Bună Urania! Eu am pus în practica inca de la început aceasta metoda (copilul meu are deja 2 ani si 9 luni) pentru ca am aflat despre ea de mult si am aplicat -o de cand s-a născut copilul meu si vreau sa spun ca are rezultate foarte bune. Chiar dacă era doar un bebeluș am vorbit cu ea ca unui prieten. Ne înțelegem foarte bine, facem o echipa buna împreună si cel mai important esre ca încredere în ea! Faci o treaba grozava si mă bucur ca exista persoane ca tine care pot schimba modul de interacționare si de tratare a celor mici.

  5. Buna, Urania! Nu stiam ca in loc de BRAVO, ca sa-l ajuti si mai mult sa il intrebi cum s-a simtit facand acel lucru. O sa aplic imediat acest sfat. In schimb nu compar copilul si nici nu ii dau exemplu pe altcineva. Deci un pic fac ok. Astept cu nerabdare alte video-uri.

  6. Buna Urania! Imi place ideea ta, despre a intreba copilul cum s-a simtit facand un anumit lucru. Voi aplica cu siguranta :)! Multumesc.

  7. Urania,
    Ideile tale sunt foarte pertinente.
    Reconosc, eu spun doarr :BRAVOO!!!”. Sau „ooh, multumesc!” Cand imi da ceva, insa ma simt in dificultare deoarece copilul meu inca nu vorbeste desi observ ca intelege destul de multe. Are 1 an si 8 luni.
    Cum pot proceda in cazul acesta, cu uni copil asa mic? Care este atitudinea corecta la subiectul de fata?
    Cu deosebita consideratie,
    Claudia

    1. Draga Claudia,
      spune-i ce vezi demonstrat de ea: „se pare ca te distrezi”..”e grozav sa faci lucrurile singura, asa-i”…”ti-a iesit! Ai putea fi mandra de tine!”.
      In programul de parenting online pe care l-am lansat de curand, am un modul intreg destinat Stimei de Sine. Sunt muuulte detalii aici.
      Numai bine iti doresc 🙂

  8. Mulțumesc mult de tot .E un mare ajutor acest sfat pentru mine.O să îl aplic și eu în comportamentul fetiței mele pentru că eu credeam că ,,bravo,, e suprem și e de ajuns.

  9. Bună, eu sunt de acord cu aceste ideii si cred ca ai dreptate. Eu inca nu am aplicat aceste metode dar o voi face cu sigurantă cand va veni pe lume printesa mea. Multumesc mult de sfaturi si astept videoclipurile.

  10. Eu am facut o lucrare de licenta pe tema stimei de sine, si explic in detaliu cum se formeaza aceasta. Procesul e mult mai simplu, mai primitiv, mai practic decat solutiile tale care ar functiona eventual doar la adulti. La cei inteligenti. Copilul functioneaza la ALT NIVEL. Explicatiile intelectuale nu il ajuta…

    1. Acesta este un mesaj automat care confirma ca mesajul dumneavoastra a ajuns la noi.

      Mesajul va fi citit in curand de catre Urania sau de o alta persoana umana. 🙂

      Urania si colegii mei fac tot posibilul sa raspunda cat mai repede la toate solicitarile.

      Persoanele umane nu sunt atat de rapide ca mine 😀 si, de obicei, reusesc sa va scrie inapoi pana in 24 de ore.

      Va multumesc pentru intelegere si rabdare,

      Serverul Uraniei Cremene 🙂

      On Wed, Oct 28 16:45:28 UTC 2015 Disqus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tu știi care sunt
cele trei nevoi psihologice de bază ale copilului tău?

Abonează-te la
Vitamina de Parenting

Newsletterul nostru zilnic
pentru Părinți echilibrați
Mesaje scurte din partea
Uraniei despre cum să crești
copii cu Fruntea sus
Informații validate de cele mai noi studii despre psihologia copilului
Tehnici și exerciții pe care le poți aplica imediat în relația cu copilul tău
Mesaje scurte din partea
Uraniei despre cum să crești
copii cu Fruntea sus

Informații validate
de cele mai noi studii despre
psihologia copilului

Tehnici și exerciții
pe care le poți aplica imediat
în relația cu copilul tău

Aplicația „Parents”

Aplicația de Parenting Nr. 1
în România