Draga parinte,

O tema foarte populara despre care primesc adeseori intrebari este: cum fac ca al meu copil sa iubeasca scoala? Sa ii placa sa invete, sa fie curios, sa puna intrebari? Sa faca singur tot ceea ce tine de scoala, cu cat mai putin ajutor din partea parintelui?

Iti propun sa pornim de la cauze si, in special, de la una dintre nevoile psihologice de baza a fiecarei fiinte umane, si anume – nevoia de competenta.
Ce este aceasta nevoie? Este nevoia copilului de a sti, de a invata, de a fi capabil, de a se dezvolta.

In acest sens, as vrea sa te gandesti la urmatoarele 2 lucruri:

1. De ce este important sa ii lasi pe ai tai copii sa faca lucruri singuri
2. Ce faci cu intrebarile copiilor, oricat de simple sau de complicate ar fi? Ce fel de raspunsuri dai si cum trebuie abordata situatia?

Mai mult, care crezi ca sunt consecintele negative daca unui copil nu ii este satisfacuta aceasta nevoie de competenta? Care crezi ca sunt urmarile daca un adult face tot timpul lucrurile in locul copilului? Sau atunci cand adultul raspunde la intrebarile copilului cu “ce intrebare mai e si asta?”, “pentru ca asa zic eu” etc.?

Te invit sa asculti un nou episod din emisiunea de parenting, unde dezvolt impreuna cu Adriana Titieni, subiectul nevoii de competenta si satisfacerea acesteia.

Cele bune tie,
Urania

PS: te invit sa imi scrii intr-un comentariu exemple de intrebari “dificile” sau amuzante pe care le-ai primit de la al tau copil si sa impartasesti cu noi cum le-ai gestionat. 🙂