Draga parinte,

Deseori primesc intrebari despre cata libertate ar trebui sa acordam copiilor nostri si despre cum sa le satisfacem nevoia de autonomie.

Stiu, este un subiect delicat si un numar mare de parinti este preocupat de el.

Principala dilema a parintilor este:

Cum fac sa-i acord copilului suficienta libertate, in timp ce-l incurajez sa fie cat mai responsabil posibil, fara sa-l scap de sub control si fara sa-i ingradesc excesiv autonomia?

Practic, copilul isi doreste sa aiba cat mai multa libertate, independenta, autonomie, sa faca lucrurile pe care le vrea, cand vrea, iar parintele isi doreste sa nu scape lucrurile de sub control. De asemenea, isi doreste ca al lui copil sa devina responsabil.

De ce ar fi util sa stii cum sa rezolvi aceasta dilema si sa pastrezi acest echilibru?

O data pentru ca, daca ii oferi copilului tau prea multa libertate, si-l lasi sa faca orice vrea, fara niciun fel de regula, risti sa cresti un copil iresponsabil, nestatornic, egoist, neobisnuit sa isi asume consecintele propriilor actiuni sau fapte.

Practic, risti sa scapi lucrurile de sub control.

Apoi, pentru ca, daca ii ingradesti excesiv copilului tau libertatea si autonomia, risti sa cresti, fie un copil supus excesiv, obedient, fara initiativa, care cere tot timpul voie de la altcineva sa faca un lucru, fie un copil rebel, care se va razvrati. Sau va face lucruri care nu-ti plac, fara ca tu sa stii macar, pentru ca doar asa va putea sa-si satisfaca nevoia de autonomie.

Desigur, nu este de dorit sa ajungem in astfel de situatii, si chiar le putem evita.

In cel mai recent episod din emisiunea de parenting, vorbesc cu Adriana Titieni despre cateva idei care te-ar putea ajuta sa decizi cum si cata libertate acorzi copilului tau, ca sa eviti scenariile neplacute pe care le-am descris mai sus.

Te invit sa asculti si tu acest episod pe care il gasesti mai jos.

Sper sa-ti fie de folos! 🙂

P.S. Mi-ar placea sa stiu cum ti s-a parut acest episod si daca ai gasit macar o idee folositoare.

Care este aceea? Spune-mi intr-un mesaj, mai jos!

Multumesc 🙂

Cu drag,

Urania