“Recunosc că telefonul a devenit ca un drog pentru al meu copil de aproape 13 ani. Momentan eu sunt casnică și nu reușesc să mă conectez cu el. Dacă nu avem nimic de făcut împreună atunci el stă doar pe telefon. Nu știu în ce activități să îl antrenez singur când eu am treabă astfel încât să lase telefonul.”
Am ales să împărtășesc cu tine aceste cuvinte, pentru că tot mai mulți părinți îmi spun că le e greu să se conecteze cu copiii lor sau ca pierd teren în favoarea tehnologiei.
Se întâmplă asta din două motive:
1. Fie le permit accesul la micile ecrane, fără nicio limită – sunt permisivi
2. Fie le restricționează total gadgeturile – sunt autoritari.
În care categorie te-ai regăsit?
Ei bine, eu îmi propun să te ajut sa te poziționezi pe mijloc. Asta pentru că niciuna dintre situațiile de mai sus nu îți aduc liniște, armonie sau timp de calitate pe termen lung.
Așa că aș vrea să te ajut să înțelegi mai bine că acest Timp de Calitate este o alegere conștientă atunci când reușești să îi predai copilului tău Responsabilitatea. Sigur, asta este doar o mică piesă de puzzle pe care o poți adăuga la educația copilului tău, pe termen lung. O piesă de puzzle care poate face diferența între un adult mediocru și unul echilibrat.
“Bine, bine, dar ce legătura are această Responsabilitate cu gadgeturile și cu timpul de calitate?” – poate îți vine acum în minte.
Răspunsul este simplu: dacă reușești să îl implici pe copilul tău în ceea ce eu numesc Responsabilitate comună, timpul pe care îl petreceți împreună poate fi unul de calitate. Nu vei mai fi nevoit să apelezi la gadgeturi, ca să îți poți termina mai repede treaba. Pentru că patru mâini sunt mai mult decât două, nu-i așa? 🙂
Cu alte cuvinte, dacă reușești să îl faci pe copilul tău să înțeleagă că gătitul, spălatul, cumpărăturile sau chiar curățenia (care acum poate sunt doar responsabilitățile tale) sunt spre binele întregii familii, deci implicit și al lui, pe de-o parte îi vei satisface nevoia de conectare. Se va simți important, văzut, înțeles, ascultat, implicat. Pe de altă parte, implicându-l, îi vei satisface competența. Se va simți capabil, va ști că poate – detalii foarte importante în dezvoltarea încrederii și a stimei de sine pe termen lung.
“Peste 16 milioane de americani cred că laptele cu ciocolata provine de la vacile maro” – a fost concluzia Mediafax, după ce au publicat anul trecut un studiu al unei companii americane, realizat pe un eșantion de 1000 de oameni cu vârste de peste 18 ani.
Ce vreau să subliniez cu acest studiu este că la nivel global, trendul că viața se întâmplă în afara copiilor, se extinde și atinge inclusiv Romania.
Zilnic, copiii sunt “ghidați” ca niște mașinării: trezit, spălat, îmbrăcat, pus în mașină, dus la grădiniță / școală, adus acasă. Cu toată vâltoarea asta de activități ca pe bandă rulantă, mulți dintre ei poate nici nu apucă să își pună întrebări ca: “de unde vine laptele?”, sau “cum ajung hainele mele direct în șifonier?” sau “cum se umple din nou sulul de hârtie igienică? – ultima dată parcă era gol”.
Îți imaginezi cum arată viața prin ochii unui copil care nu este direct conectat la realitate?
Fix așa: cu telefonul în mână. De ce să se conecteze la ceva ce nu înțelege (pentru că nu îi explică nimeni) sau nu îi prezintă niciun interes? Când dincolo de ecran aplicațiile îi satisfac cele Trei Nevoi Psihologice de bază prin atenția și recompensele pe care le primește imediat.
“Noi nu îi dăm voie pe telefon, dar vede la alți copii” – mi-a scris o mămică, ieri.
Așa este. Pentru că asta nu e în controlul tău.
Ce e în controlul tău și poți face de acum înainte sunt acești 4 pași simpli pe care să îi bifezi:
1. Impune limite clare și reguli pe care să le agreați și să le respectați împreună (plus consecințele încălcării lor).
Îți chiar sugerez să vă faceți o listă de reguli pe care să le respecte cu toții în casă. O poți pune undeva la vedere (pe frigider, de exemplu).
2. Planifică în avans. Spune-i copilului tău ce urmează să se întâmple, fie că este vorba despre mersul la cumpărături, curățenia în casă, gătitul, sau chiar timpul alocat unui film sau unui joc pe tabletă.
3. Implică-l. Fă-l parte din viața voastră de familie.
Urmează să gătești? Îi poți propune să te ajute să scoateți din frigider ingredientele, să tocați legumele, să puneți fructele în blender, să amestece în cratiță, să pună sare (îi spui din timp câte lingurițe 🙂 ) sau chiar să guste și să își dea cu părerea.
4. Faceți împreună Bilanțul Zilei – te va ajuta să te conectezi cu copilul tău.
Aici îți sugerez să vă adresați reciproc aceste întrebări:
Ce ți-a plăcut cel mai mult azi?
Ce nu ți-a plăcut azi? Ce ai putea face diferit data viitoare ca să eviți asta?
Ce îți propui să faci mâine?
Listează-ți acești pași să îi ai undeva la îndemână, atunci când situația îți scapă de sub control, dar și dacă vrei să ai prima piesă de puzzle care te ajută să obții timp de calitate cu familia ta.
Dacă încă nu știi cu ce să începi, bifează punctul 4, chiar din această seară.
După ce vă puneți în pat, conectați-vă și recapitulați ziua prin prisma întrebărilor de mai sus.
Dă-i șansa copilului tău să înțeleagă că și tu ai provocări zi de zi, la fel ca el, dar și că amândoi aveți parte de reușite pe care vi le împărtășiți reciproc. Faptul că ești tu primul care se deschide spre el, poate fi un pas spre o relație bazată pe empatie și încredere reciprocă.
Îmbrățișez,
Urania