Acum câteva luni, mai exact în octombrie, îți scriam într-un articol că am avut parte de un șoc atunci când mi-am dat seama că știam atât de puține lucruri despre evoluția medicală cu privire la celulele stem. 

Și nu, nu știam puține lucruri pentru că nu mă informam, ci pentru că la vremea la care s-a născut Amos, fiul meu, adică acum 10 ani, existau extrem de puține informații legat de acest subiect. 

Sunt un om foarte riguros atunci când vine vorba despre decizii și îmi place să știu că m-am informat cât mai mult și din surse cât mai sigure, mai ales când este vorba despre viața copilului meu. 

Tocmai de aceea, la invitația celor de la Biogenis, am participat la conferința „O nouă șansă pentru copiii cu paralizie cerebrală” organizată de Banca de celule stem Biogenis în Varșovia, de unde am plecat cu mai multă claritate. 

Medicina, asemenea corpului uman, este un ”organism” în continuă evoluție, adică ceea ce era corect acum 30 ani sau chiar mai puțin de atât, nu mai e la fel de valabil și astăzi și, cu cât e mai sensibil un subiect, cu cât părerile sunt mai împărțite, cu atât simt că trebuie să ne informăm mai mult. 

Aș vrea, deci, să îți ofer și ție câteva informații cu care am rămas după ce m-am consultat cu specialiștii Biogenis. 

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical sunt cu atât mai valoroase cu cât ele pot fi recoltate numai la naștere, printr-o procedură simplă şi scurtă, care oferă deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a copilului. 

Sângele din cordonul ombilical este singura sursă din care celulele stem se pot colecta prin metode non-invazive.

Aceste celule stem recoltate la naștere se folosesc cu succes în toată lumea, de peste 30 ani.

Transplantul de celule stem este o zonă de mare interes pentru oamenii de știintă și lumea medicală. Primele studii au început în anii 1960, iar în ultimii ani rezultatele concrete ale tratamentelor au început sa apară. 

În acest moment, în lume  există o listă de 80 boli, predominant hematologice și oncologice, în care transplantul cu celule stem reprezintă un tratament standard: leucemii, talasemii, limfoame, anemii etc.

Acest domeniu al medicinei se dezvoltă foarte rapid, realizându-se continuu cercetări si noi tratamente  pentru tot mai multe boli. 

După cum îți spuneam, frumusețea științei este tocmai că e vie, că trăiește și se dezvoltă odată cu noi, oamenii, și odată cu nevoile noastre.

Numai în grupul FamiCord s-au realizat deja aproape 500 de transplanturi pentru afecțiuni neurologice doar în ultimii 2 ani. (autism, paralizie cerebrală, scleroză multiplă, epilepsie, leziuni ale măduvei spinării, etc…)

Acum câțiva ani, acest subiect era complet inexistent și prea puțini oameni visau că medicina va progresa atât de mult.

În prezent, în România, acces la posibilitatea efectuării transplantului cu sânge din cordonul ombilical este oferit și prin Biogenis – Banca de celule stem.

BIOGENIS este o bancă de celule stem privată, parte a FamiCord, cel mai mare grup european de bănci de celule stem cu locaţii de stocare proprii, partenere şi comerciale în Spania, Portugalia, Elveția, Turcia, Letonia, România, Polonia, Germania, Italia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bosnia Herzegovina, Statele Unite. Grupul are în acest moment prezenţă în 20 de ţări, peste 290.000 de familii şi zece laboratoare de prelucrare a sângelui, aflându-se în continuă extindere în Europa.

În total, în grupul din care face parte Biogenis, au fost utilizate în tratament peste 2900 de probe, cu afecțiuni din arii medicale multiple, dintre care mai mult de 1400 sunt probe de țesut de cordon ombilical. Ariile medicale sunt: neurologie, hematologie, ortopedie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie si endocrinologie.

Cele 1400 de probe au fost utilizate în tratamentul pacienților care sufereau de paralizie cerebrală (250 de cazuri), scleroză laterală amiotrofică (231 cazuri), autism (122 cazuri), traumatismelor vertebro-medulare (54 cazuri), spina bifida (45 cazuri), scleroză multiplă (35 de cazuri).

Totalul cazurilor de paralizie cerebrală urcă la 269 (dacă se adaugă și tratamentul cu celule stem hematopoietice din sangele de cordon), iar al celor de autism la 134.

În oftalmologie, s-a intervenit în 85 de cazuri de retinită pigmentară și 78 de cazuri de atrofie a nervului optic.

Aceste informații se regăsesc și pe www.famicord.eu

Cel mai probabil, dacă urmează să naști, și nu numai, ai în minte acum întrebări la care îți dorești să primești răspunsuri de la oameni calificați, oameni care respiră cercetare în fiecare zi și care te pot ajuta să iei cele mai bune și mai informate decizii pentru viața copilului tău, pentru viitorul familiei tale. 

Ai această posibilitate, deoarece în perioada 5-8 martie, în cadrul Târgului Baby Boom, consultanții medicali Biogenis te așteaptă la standul nr. 9, pregătiți să îți răspundă la toate întrebările cu privire la recoltare.

În plus, la stand se va organiza și o tombolă pentru viitorii părinți, unde pot câștiga un cărucior performant Baby Jogger 2 în 1. Cadourile și surprizele vor fi disponibile pe toată perioada târgului pentru persoanele care aleg sa recolteze celule stem.

Când vine vorba de copiii noștri, cele mai bune decizii sunt cele informate, așa că te invit să afli răspunsurile pe care le cauți de la oameni calificați și să ai acces la terapiile de transplant internaționale.