Anul care a trecut a fost provocator din foarte multe puncte de vedere.

Felul în care socializăm, felul în care muncim, felul în care ne petrecem timpul liber și felul în care copiii noștri învață, toate aceste lucruri au fost date peste cap și ne-au provocat să căutăm soluții și să devenim creativi.

Iar noi, părinții, cred că suntem pe un loc fruntaș la capitolul creativitate și adaptare, din punctul meu de vedere.

Săptămânile care urmează ne mai pun încă o dată la încercare și ne îndeamnă să căutăm lumină, acolo unde mulți oameni văd întuneric.

Mai exact, să transformăm vacanța și Sărbătorile de iarnă într-o lecție frumoasă din care să tragem foloase mult timp de acum încolo.

Chiar dacă nu va fi la fel ca în ultimii ani, asta nu înseamnă că nu ne putem distra și că nu putem învăța cu cei mici despre tot ce trăim în aceste vremuri.

E drept că poate vom colinda mai mult online și vom pune ”sania cu zurgălăi” în cui, și poate masa mare de sărbători va fi anul acesta mai mică, mai intimă, poate vom face lucrurile diferit… Însă cine spune că ”diferit” trebuie să fie ceva negativ?

Și pentru că și mie îmi plac sărbătorile, dar și pentru că sunt fan învățare de toată viața mea, la invitația prietenilor de la Eurolife Asigurări, vreau să-ți ofer azi

5 idei care să-i țină pe cei mici antrenați în activități din care au ceva de învățat, dar care să aducă distracție pentru părinți și copii, deopotrivă.

1.Unele dintre cele mai interesante discuții încep cu ”Știați că…”. De aceea, îți sugerez să căutați împreună răspunsul la cât mai multe întrebări și curiozități legate de Crăciun, Anul Nou și nu numai.
De la chestiuni generale, cum ar fi ”Oare toată lumea pe glob sărbătorește Crăciunul?”, până la ”Cum a evoluat povestea lui Moș Crăciun la români.”, cu o simplă căutare pe Google aveți asigurată o lecție despre imaginar și istorie, ba chiar despre globalizare.

La sfârșit, poți chiar să-l întrebi pe copil: ”Ce ți s-a părut cel mai interesant din ce ai aflat azi? și lasă-l să-ți povestească. Prin repetiție, informația se întipărește în creier mai ușor și, în plus, copilul se simte ascultat și îi crește încrederea în sine.

2. Învățați despre tradiții, și nu doar despre cele românești.

Există numeroase cărți, documentare sau informații despre cum sărbătoresc diferite țări de pe glob această sărbătoare.

Pe lângă faptul că e o lecție grozavă de geografie, și vă sfătuiesc să aveți o hartă a lumii la îndemână, este și o lecție despre toleranță, despre diferențele dintre noi care fac lumea mai colorată.

Ce puteți face în plus, și copiii sunt fascinați de astfel de lucruri, este să sunați un bunic mai în vârstă, o mătușă sau poate un vecin, care să le povestească despre cum arăta Crăciunul acum 50 de ani sau mai mulți. E un exercițiu valoros pentru copii, o reflexie asupra felului în care arăta viața atunci și toate beneficiile pe care le avem acum. E un moment de învățare și de conectare, în același timp.

3. Transferați matematica și scrisul din manuale, în viața reală.

Spuneam că învățarea are loc mult mai ușor atunci când ea vine pe un fond relaxat, cu distracție. Așa că puteți profita de o serie de activități ”casnice” și puteți face o recapitulare a celor învățate la școală, pentru ca aceste săptămâni să nu fie urmate de frustrare.
De exemplu, cheamă-l pe cel mic și spune-i așa: ”Uite, eu m-am gândit să fac biscuiți și o tartă. Pentru biscuiți am nevoie de 500 de grame de făină, iar pentru tartă, de 400 de grame. Îmi poți spune tu câte grame de făină trebuie să cumpăr? Care e totalul?”

Sau: ”Acum aș vrea să dau cu aspiratorul. Mă gândeam să încep cu covoarele dreptunghiulare, apoi cu cele pătrate. (asta presupunând că sunt mai multe covoare în casă). Vrei să mă ajuți și îmi arăți tu care sunt cele dreptunghiulare?”

Ce mai puteți face este să scrieți sau chiar să confecționați felicitări pentru cei dragi și să-l rogi pe cel mic să scrie de mână mesajele.

La fel de distractiv, mai ales pentru copiii mai mici, este să scrieți împreună lista de cumpărături, de exemplu. Puteți exersa ortogramele sau așezarea în pagină. În plus, o astfel de activitate îi hrănește copilului Nevoia de Conectare, adică de a petrece timp cu tine, de a se simți valorizat și iubit, și Nevoia de Competență, adică de a simți că poate, că e în stare. Aceste lucruri aparent mici îi cresc stima de sine copilului și chiar îl pregătesc pentru viitor. Pentru că nu e niciodată prea devreme să învățăm lucruri folositoare pentru viață.

4. Găsiți contextul potrivit pentru a vorbi despre sentimente.

Perioada care urmează este, poate, una dintre cele mai propice perioade pentru a vorbi despre emoții. În contextul actual care a bulversat lumea interioară a celor mici și a celor mari, deopotrivă, copiii au nevoie să simtă că e în regulă să se simtă triști, să le fie dor, să fie chiar furioși pentru că lucrurile nu se întâmplă așa cum ne-am aștepta.

Un ajutor de nădejde pot fi cărțile pentru copii, cărți care sunt din ce în ce mai numeroase pe tema sănătății emoționale. O altă resursă pot fi filmele de animație, de soiul Inside Out (Întors pe dos), sau The Rise of the Guardians (Cinci eroi de Legendă). Bineînțeles, ele trebuie adaptate vârstei copilului, însă ce vreau să sugerez este să vă așezați lângă cei mici și să urmăriți împreună. Să îi pui întrebări sau să-l încurajezi pe el să pună întrebări despre sentimente, despre firescul de a simți tristețe și bucurie, în egală măsură.

Mai mult decât atât, dacă și tu simți tristețe sau orice altă emoție, nu încerca să o ascunzi. Vorbește cu cel mic despre ceea ce simți, despre ceea ce faci ca să te simți mai bine, cum ar fi să faci o baie relaxantă, să asculți muzică, să dansezi sau să dai un telefon unei prietene care te face să te simți mai bine.

5. Scrieți un Jurnal al Recunoștinței.

Despre puterea Recunoștinței se vorbește deja de mulți ani, însă prea puțini oameni o practică, cu adevărat.

Ba mai mult, creierul uman este tentat să vadă prima dată lucrurile negative și să pună realitatea într-un con de umbră. Însă noi trebuie să acceptăm că lumea, per ansamblu, este făcută și din plusuri, și din minusuri, din lumină și întuneric, bine și rău, dacă vreți.

Partea bună este că putem să-i învățăm de mici pe copiii noștri să vadă acest echilibru și să se concentreze pe lecțiile primite din anumite situații trăite și pe lucrurile pentru care să fie recunoscători.

Iar această perioadă este un moment cât se poate de bun, prin toată încărcătura de emoții și pentru faptul că e final de an, deci un bilanț al lucrurilor pentru care suntem recunoscători ar fi ideal.

În plus, oamenii de știință au scos la iveală o serie de beneficii ale acestei practici, pe plan mental, fizic și emoțional, un beneficiu important fiind și faptul că vă unește pe voi, ca familie, și vă face mai puternici.

Așa că… așezați-vă comod pe canapea într-o seară, luați o agendă și un pix și găsiți fiecare câte 5 sau chiar 10 lucruri pentru care sunteți recunoscători.Și nu, nu trebuie să fie ceva UAU. Poți să simți recunoștință pentru familia ta, pentru sănătate, pentru stabilitate financiară sau faptul că ai o casă frumoasă în care să trăiești. Să simți recunoștință că ai un loc de muncă sau că celălalt părinte te-a ajutat în aceste luni să rămâi în echilibru. Toate acestea sunt lucruri pentru care să fii recunoscător.

Iată, deci, că educația nu este doar despre școală. Învățarea poate fi despre emoții, despre lucruri practice, ca gătitul, sau despre dezvoltare personală.

Învățarea în sine este despre empatie față de ceilalți și despre gestionarea corectă a conflictelor. Este despre tot ce ne ajută să trăim în comunitate elegant, cu toleranță față de diferențele dintre noi și, de ce nu, cu dorința de a face ca lucrurile să se schimbe în bine de dragul tuturor, nu numai pentru binele personal.

Tocmai de aceea vă invit să facem din aceste sărbători un motiv de bucurie prin învățare. Sau de învățare prin bucurie, pentru că învățarea are loc mult mai repede atunci când este însoțită de distracție.

Și, da, știu că e vacanță și cei mici ar prefera să nu mai audă despre teme și lecturi suplimentare ori calcule. Tocmai de aceea astfel de activități educative se pot camufla cu ușurință în momente de calitate împreună.

Și pentru că tot e sezonul cadourilor și e anul lucrurilor inedite, poate căutați un cadou mai altfel pentru familia voastră, așa că te invit să citești despre Asigurarea PRIMA pe care prietenii noștri de la Eurolife FFH Asigurări o pun la dispoziția părinților. E o asigurare o All Inclusive pentru copii si parinti. Un produs complet ce îmbină protectia unei asigurări de viață cu economisirea, cheltuieli medicale si pierderea locului de munca, disponibil exclusiv online. E un contract sigur, garantat, care vine cu imense beneficii pe care le puteți consulta pe https://bit.ly/35pDV7a

Cele bune ție,

Urania Cremene