Lumea se schimbă cu o viteză covârșitoare.
La fel de repede se schimbă și felul în care facem educație.
Dacă înainte zicala era ”Ai carte, ai parte!”, acum ne îndreptăm cu pași repezi spre o epocă în care ”Dacă ai tabletă, ai parte de carte!”.

Vreme de mai multe generații, părinții au avut un rol important în parcursul școlar al copilului. Însă, de cele mai multe ori, acest rol se rezuma la a verifica temele, a se asigura că cei mici au manuale și rechizite și câte o ședință cu părinții, ocazional. Sau poate mai des, în funcție de câte boacăne făcea fiecare… 🙂

Acum, din ce în ce mai mult, rolurile s-au diluat și sarcinile părintelui vis-a-vis de școală se confundă uneori cu cele ale dascălului.

De săptămâni bune, am făcut un puzzle din orele de lucru, orele în care suntem parteneri de joacă și orele de școală online ale celor mici.

Ne facem cafeaua ”pe modul silențios”, ca să nu se audă în oră. Ne ținem ședințele cât putem de discret și facem naveta între încăperile casei, totul ca să ne asigurăm că cei mici nu pierd teren și nu rămân în urmă cu materia școlară.

Facem orice, pentru a ne asigura că viitorul copiilor noștri nu va fi umbrit de lipsurile provocate de pandemie.

Pentru că, nu-i așa, când perioada asta va fi în trecut, vrem să știm că am făcut tot ce a fost în controlul nostru pentru echilibrul copiilor noștri.

Însă, dincolo de succesul academic al celor mici, din ce în ce mai mult, părinții pun accentul și pe ”succesul” emoțional. Mai exact, pe felul în care stresul specific acestei perioade îi influențează negativ pe cei mici.

Iar trecerea de la mers fizic la școală sau grădiniță, la școală online a fost un salt mai greu de digerat pentru cei mai mulți dintre copii, dar și dintre părinți, și frica de urmări negative, pe termen lung, ne-a făcut să ne punem întrebări.

În plus, în lipsa prezenței fizice a profesorului, care să-i mai tempereze pe copii și să-i țină în scaun liniștiți o oră întreagă, sau a lucrărilor de control ”fulger”, copiii par din ce în ce mai puțin motivați să învețe.

Tocmai pentru că au apărut foarte multe provocări de când cu școala online, m-am gândit să îți ofer 3 tehnici simple, dar extrem de valoroase, pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă cu bine peste aceste luni.

1. Tehnica 1: Empatia

În primul rând, și acesta este un aspect foarte important, empatizează cu copilul, cu emoțiile lui.

Doar pentru că cei mici s-au născut într-o eră în care tehnologia este peste tot și au trăit înconjurați de gadgeturi, nu înseamnă că școala online trebuie să vină natural.

Pentru cei mai mulți dintre copii, grădinița și școala venea cu joacă, prieteni și contact fizic cu colegi dragi. Venea cu pauze în care se jucau liber și discutau despre eroii lor preferați, despre cărțile preferate sau cu meciuri de fotbal pe terenul din curtea școlii.

Școala venea cu întâlnirea dintre cei mici și profesori dragi sau mentori pe care îi așteptau la ore.

Acum, din spatele ecranelor, toate aceste lucruri au dispărut. Sau dacă mai există, ele nu mai au aceeași intensitate sau aceeași valoare. Așa că te încurajezi să vorbești cu copilul despre sentimente, despre frustrări sau dorul pe care îl resimt. Ascultă-l și arată-i că, oricare ar fi situația, tu ești acolo și nu îl judeci pentru ceea ce simte.

Mulți cercetători au ajuns la concluzia că lipsa de socializare, de conectare, dorul acut, cum i-am spune noi, duce la lipsă de concentrare sau chiar lipsa motivației de a învăța. Deci, o dată în plus, să-l ajuți pe cel mic să scoată afară ceea ce simte, să nu ascundă în el ceea ce simte ajută enorm.

2. Tehnica a 2 a: Ajută-l să se organizeze

A doua tehnică foarte importantă este să îl ajuți pe copil să aibă o perspectivă, un orar de lucru în ceea ce privește sarcinile de școală.

Această perioadă este deja foarte solicitantă, așa că și mai multă presiune din partea părinților doar ar pune paie pe foc.

Ce-ți recomand, în loc să pui presiune pe el prin comenzi, este să îl ajuți să se organizeze prin întrebări. E un lucru care îl va ajuta și mai încolo să devină mai responsabil și mai organizat.
Ce vreau să spun cu asta?
În loc să îi vorbești prin comenzi ca „Fă-ți temele!”, lucru care ar duce la ceartă sau la lipsă de cooperare, pune întrebări de soiul acesta:
”Când ai prefera să faci temele, înainte sau după ce mănânci?”,
”E ceva din temele tale la care ai avea nevoie de ajutor?”,
”Cum ai prefera să faci: termini acum toate temele și apoi ai timp de joacă sau faci jumătate acum și jumătate după 30 de minute de pauză?”

Veți vedea că cei mici sunt mult mai deschiși să coopereze dacă se simt ascultați sau simt că părerea lor contează și pot decide pentru ei, deci te încurajez să te folosești de astfel de întrebări cât mai des, nu doar la teme, ci și la alte responsabilități ale copilului.

3. Tehnica a 3 a: Evită pedepsele și etichetele negative

Un ultim pas, dar nu mai puțin important decât ceilalți, este să ai grijă la felul în care încerci să îl motivezi sau să îl corectezi atunci când greșește.

Mai exact, îți sugerez să ții criticile, pedepsele sau cearta deoparte. Ele nu fac decât să adauge durere în relația cu copilul. În plus, e demonstrat că învățarea are loc atunci când vine cu plăcere, când este însoțită de distracție și mintea nu este inundată de hormoni de stres.

Atunci când greșește un calcul sau scrie greșit o literă, evită să-i spui că e ”neatent”, ”cu capul în nori” sau chiar ”prostănac”, cum mai aud la unii părinți, și nu apela la ceartă, pentru că rezultatul este o motivație din ce în ce mai scăzută de a face teme.

Ce poți să faci este să spui: ”Uite, văd că ai făcut calculele astea, dintre care 5 sunt corecte și unul e greșit. Ai vrea să vedem unde poți corecta ca să ajungi la rezultatul corect?” sau ”Ai terminat compunerea. Super! Îmi place că ai lăsat spațiu între dată și titlu și că ai scris corect ortogramele. Mai știi care este regula pentru scrierea numelor de persoană? Vrei să ți-o reamintesc eu?”

Din grijă pentru un viitor echilibrat pentru copiii noștri, ți-am oferit 3 tehnici foarte valoroase pe care le poți folosi pentru a face școala online mai ușor de asimilat și fără urmări negative. Vei reuși astfel să nu transformi relația cu copilul în ceartă pe teme sau nervi, ci în momente de conectare și dragoste pentru învățare pentru toată viața.

Și tot din grijă pentru viitor, înainte să mergi să pui în aplicare tehnicile, te invit să arunci un ochi pe pagina prietenilor de la Eurolife FFH Asigurari. Ei vor să le fie alături părinților pe termen lung și vor să le vină în ajutor cu o asigurare de viață cu componenta de economisire Este vorba despre asigurarea PRIMA, o asigurare All Inclusive pentru copii si parinti. Un produs complet ce îmbină protectia unei asigurări de viață cu economisirea, sicheltuieli medicale si pierderea locului de munca disponibila exclusiv online. E un contract sigur, garantat, care vine cu imense beneficii pe care le puteți consulta pe www.eurolife-asigurari.ro/asigurarea-prima.

Cele bune ție,
Urania Cremene