Școala online a început să-și găsească din ce în ce mai mult locul în vocabularul și în viețile noastre. 

Copiilor le vine aproape natural să se îndrepte dimineața spre laptop sau tabletă, în loc să-și pregătească ghiozdanele. Mulți dintre ei au dat uniforma școlară pe haine comode și s-au obișnuit să dea share screen în loc să iasă la tablă. 

Ce știm cu siguranță este că cei mici, copiii, s-au adaptat la realitate mai ușor decât noi, adulții. 

Însă, chiar dacă s-au obișnuit cu noile rutine, trebuie să ne păstrăm atenția pe acele lucruri care nu le fac bine, pe efectele mai puțin vizibile, dar care sunt periculoase pe termen lung. 

Noi, părinții, avem darul de a privi dincolo de ce se întâmplă azi, să gândim pe termen lung. Pentru că e la noi să ne protejăm copiii, să profităm de faptul că mult din felul în care se simt copiii noștri, fizic și emoțional, este la noi. 

Și studiul făcut de cei de Wisemetry Research ne arată exact asta, că părinții își pun întrebări și caută soluții. Mai exact, că 

peste 76% dintre părinții care au copii cu vârsta între 7 și 17 ani sunt îngrijorați de efectul negativ pe care școala online l-ar putea avea asupra copiilor.

Și, da, există și numeroase beneficii care ne fac să trăim cât de cât împăcați cu situația, și există lucruri pentru care să fim recunoscători. De la faptul că secolul în care trăim ne permite să avem, totuși, acces la educație, să lucrăm de acasă unii dintre noi, ca să ne putem supraveghea copiii, până la faptul că putem petrece mai mult timp cu cei mici. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile acum ceva zeci de ani, în cazul unei pandemii.

Însă acum, la invitația prietenilor de la Eurolife Asigurări, aș vrea să aduc în discuție 3 lucruri mai puțin benefice care pot avea un impact mare în dezvoltarea copilului. 

  • În primul rând, lipsa socializării cu alți copii, fizic, nu de după ecrane. 

Despre ce se întâmplă în mintea unui copil care nu se conectează suficient cu alte persoane, în special cu alți copii, am putea vorbi cu orele. 

Noi, oamenii, suntem ființe sociale. Avem nevoie de alți oameni să creștem, să supraviețuim, să ne oglindim emoțiile și să ne simțim în siguranță. 

Copiii, cu atât mai mult, au nevoie de socializare și pentru că sunt în plină perioadă de învățare, așa că lipsa contactului cu alte persoane poate avea efecte dureroase în dezvoltarea lor, cognitiv și emoțional. 

Ce poți face: 

Dacă aveți rude sau prieteni cu copii de vârste apropiate sau poate chiar prieteni de-ai copilului cu care îi este drag să petreacă timp, profitați de acest lucru. 

Aduceți copiii împreună să se joace după regulile lor, să fie în lumea lor. Poate când sunt mici, ne jucăm noi cu ei și reușim să le hrănim această nevoie, însă de la o vârstă, au nevoie de alți copii. 

Au nevoie de parteneri de joacă cu care să se simtă liberi, de la care să învețe ce înseamnă spirit de echipă, toleranță, diferențe și prietenie. 

Propuneți să faceți cu schimbul: câte o zi sau două la cineva acasă, apoi în altă zi la altcineva acasă. Măcar odată la câteva zile să existe astfel de momente de conectare. 

În plus, e un mediu sigur, dat fiind că sunt mereu aceeași copii, iar voi, părinții, vă cunoașteți și aveți încredere unii în ceilalți. 

  • Un al doilea efect nedorit este controversata expunere la ecrane. 

Dependența de gadgeturi era o problemă cu mult înainte de pandemie, dovadă că se fac studii de ani buni încoace despre efectele negative ale relației noastre cu tehnologia, atunci când se depășesc niște limite. 

Cu atât mai mult acum când cei mici petrec între 2 și 6, chiar 8 ore pe zi în fața unui ecran. Fie că este vorba de timpul petrecut la ore, fie că este pentru divertisment (rețele de social media, filme sau site-uri), contactul cu realitatea, timpul petrecut cu cei dragi sau mișcarea în aer liber trebuie să primeze. 

Ce poți face: 

Te sfătuiesc să scazi progresiv timpul de stat la calculator, în afara orelor de școală, și să îl conduci pe copil către activități recreative care nu implică tehnologia. 

Poate are o pasiune, cum este desenul, cântatul, lucrul manual de orice fel sau chiar sportul. Pune-i la dispoziție materiale, spațiu potrivit și arată-ți disponibilitatea să găsiți împreună idei. 

Propune-i să ieșiți împreună la piață, la o plimbare într-un parc neaglomerat sau să gătiți împreună felul lui de mâncare preferat. 

O altă activitate care le place foarte mult copiilor este… karaoke. Nu ai nevoie de tehnologie specială, ci doar de un telefon pe care să rulezi piesele voastre preferate și să iei o lingură de lemn în mână, pe post de microfon. 

Dacă mai greșești câte o notă, devine și mai interesant pentru copil și poate aveți parte de o partidă sănătoasă de râsete (știi, nu degeaba se spune că râsul este cel mai bun medicament). 

În plus, orice lucru care intră la categoria ”hobby”, reduce stresul și ajută capacitatea de învățare a copilului, deci profitați de acest lucru cât de mult posibil. 

Și nu, nu spun că trebuie scos de tot ecranul sau că trebuie redus brusc timpul petrecut la televizor sau pe telefon.

Acest lucru poate fi făcut progresiv. Poți înlocui 20 de minute de ecran cu una dintre activitățile de mai sus într-o zi. Apoi, peste două zile, cele 20 de minute pot deveni 30 și tot așa… până se ajunge la un interval de timp rezonabil, acceptabil pentru vârsta copilului. 

  • O a treia problemă care îi afectează pe copii este sedentarismul și statul la calculator, pe scaun, vreme îndelungată. 

Statul cuminte în scaun nu este ceva nou pentru copii, pentru elevi, deoarece și atunci când mergeau fizic la școală petreceau destule ore în bancă, așezați. 

Doar că acum, combinația dintre statul pe scaun și privitul cu orele în calculator, aduce cu sine probleme care se pot accentua în timp. 

În plus, cât mergeau fizic la școală, pauzele erau pauze, adică alergau, se plimbau, jucau un joc sau mai urcau scările până la sala de clasă. Toate aceste lucruri erau un imens beneficiu. 

Acum statul ”în bancă”, în fața ecranului, cumulat cu faptul că cei mici petrec mult mai puțin timp afară, se joacă mai puțin și aleargă mai puțin, sau chiar deloc, cu alți copii, duce la sedentarism și la consecințe negative asupra sănătății. 

Ce poți face: 

În primul rând, te sfătuiesc să începi cu educația despre sănătate. Mai exact, să-i vorbești copilului despre aceste lucruri, să căutați documentare sau reportaje cu specialiști care explică pe înțelesul lui efectele negative asupra sănătății, de la probleme de concentrare, probleme la spate sau la ochi…

Apoi, faceți un plan împreună. 

Mulți părinți mi-au mărturisit că ei și-au setat o alarmă pe telefon care să le reamintească zilnic să își ia 15-20 de minute pentru mișcare fizică cu cel mic. Poate să fie dans, alergat pe afară, dacă vremea permite, sau un antrenament ușor în casă, pe covor. 

Ce mai puteți face este să alegeți un scaun potrivit pentru copil și, dacă simți că e cazul, puteți chiar consulta un specialist care să vă îndrume mai departe.

Beneficiile mișcării fizice pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor sunt numeroase și nu trebuie ignorate, pentru că este mult mai ușor să tratezi, decât să vindeci.

–––

Iată 3 aspecte de care să ții seamă în aceste luni, și nu numai, pentru a te asigura că cel mic crește sănătos, că înțelege importanța unor astfel de lucruri care par mici, dar care, pe termen lung, ne pot influența starea de bine. 

Alături de prietenii noștri de la Eurolife Asigurări, am pus pe ”hârtie” câteva lucruri care să îți ajute copilul să treacă cu bine peste această perioadă, oricât va mai dura ea. 

Și pentru că am vorbit despre grijă și sănătate, pe termen lung, înainte să mergi să pui în aplicare tehnicile de mai sus, te invit să arunci un ochi pe pagina prietenilor de la Eurolife FFH Asigurari. 

Ei vor să le fie alături părinților pe termen lung și vor să le vină în ajutor cu o asigurare de viață cu componenta de economisire. Este vorba despre asigurarea PRIMA, o asigurare all Inclusive pentru copii si parinti. Un produs complet ce îmbină protectia unei asigurări de viață cu economisirea, cheltuieli medicale si pierderea locului de munca, disponibil exclusiv online. E un contract sigur, garantat, care vine cu imense beneficii pe care le puteți consulta pe https://bit.ly/35pDV7a

Cele bune ție, 

Urania Cremene