3 tehnici simple prin care să îi explici copilului ce înseamnă ”afară” și ”relaxare” acum

 În sfârșit liberi!
Gata, de mâine putem să…
Să ce?!

Se vorbește de câteva zile despre relaxarea măsurilor, despre un pas ușor, dar hotărât către normalitate. Visăm cu ochii deschiși la cum va arăta viața noastră de îndată ce vom putea ieși afară și ne vom relua activitățile obișnuite.

Parcă simțim gustul cafelei de la cafeneaua preferată, parcă simțim căldura îmbrățișărilor cu cei dragi nouă și aerul liniștitor al vacanțelor… Închidem ochii și simțim în nări mirosul verde a lui afară și asta ne dă curaj.

Realitatea ultimelor săptămâni

Preț de câteva săptămâni bune (nici nu mai știu să-ți spun câte au fost…), realitatea noastră a fost condiționată de ceea ce se află între pereții caselor noastre. 

Am stat în casă, am râs în casă, am plâns în casă, ne-am distrat în casă sau ne-am plictisit în casă…

Relațiile noastre au devenit, poate, mai puternice, pentru că ne-am folosit creativitatea înspre a comunica mai eficient, acum că am avut mai mult timp să ascultăm…

Sau poate au devenit teren minat, au apărut conflicte și nu am reușit mereu să le gestionăm corect și astfel s-a ajuns la certuri.

Am avut timp să ne strângem în brațe copiii cu poftă și în tihnă, dar am ajuns și la niște cote ale furiei demne de un balaur care stă să scoată flăcări… și poate am și izbucnit uneori răpuși de oboseală și stres.

Pentru unii dintre noi, e un real succes faptul că am văzut până la capăt filmul ăla pe care încercăm să-l vedem de… nici nu mai știm când. 

Pentru alții, un real succes a fost să termine la timp rapoartele sau textele sau documentele pentru lucru, sau să țină o ședință cap-coadă fără să fie întrerupți la fiecare 5 minute ca să deschidă borcanul cu biscuiți sau să calmeze un conflict între ursuleții de pluș. 

Iată că s-a scurs aproape un anotimp și cei mai mulți dintre noi nu știm cum au arătat ghioceii și copacii înfloriți anul ăsta.

Știm, însă, cum arată fiecare emoție a copiilor noștri. Știm cum arată frica lor, plictiseala, furia, durerea din lacrimile lor. Cum arată bucuria că au mai mult timp cu noi, dar și dorul de colegi, prieteni și rude.

Am crede că ce e mai rău a trecut. 

Și poate așa este. Însă lucrurile nu se mai întorc la ceea ce era normalitate acum câteva luni și tot ce ne-a rămas este… să ne adaptăm în continuare. 

Poate că nu mai ai nevoie de declarațiile pentru mers la piață, dar iată că bunicii sunt tot la o declarație pe proprie răspundere distanță.  Gata cu interdicția de a alerga prin parc, dar parcă ne-ar plăcea să facem asta cu prietenii noștri…


Cum îi explici copilului că
relaxare și afară nu mai înseamnă același lucru ca înainte

Copiii sunt extraordinar de adaptabili, însă au nevoie de claritate și au nevoie de rutine pentru ca toate schimbările să nu producă dezechilibru în mintea lor și să nu înmagazineze anxietate și furie. 

E important să prevenim, pe cât se poate, ”surprizele” legat de ceea ce urmează și să îi ajutăm, atât cât putem, să facă față tuturor schimbărilor. 

Pentru a ieși din casă cu zâmbetul pe buze alături de cei mici, chiar și sub mască, îți propun 3 tehnici care sper eu să te ajute. 

1. Planifică în avans. 

 

Vorbește cu cel mic despre ceea ce urmează să se întâmple. 

Spune-i despre noile reglementări, despre noile reguli, așa cum le afli de la autorități. Explică-i fără panică despre regulile de igienă și siguranță. 

Pe lângă entuziasm, este posibil să ai și tu o anumită reticență. Să ai în tine o urmă de frică legat de virus și îmbolnăvire. 

Vorbește cu copilul tău despre asta, fără a-i transmite teamă. Poți să-i spui așa: ”Eu aleg să am grijă de mine și consider că dacă păstrăm aceste măsuri de igienă și siguranță, există mai multe șanse să rămânem sănătoși. Eu asta îmi doresc pentru toată familia.”

Spune-i cum ai prefera tu să faceți lucrurile atunci când ieșiți din casă, ce măsuri de siguranță să adoptați. Explică-i de ce alegi, de exemplu, să nu îl duci încă la supermarket, dar în schimb aștepți cu drag să ieșiți cu bicicleta sau să faceți o drumeție împreună. 

Vorbește-i despre condițiile în care vă puteți întâlni cu cei dragi și despre cum va arăta relația cu colegii pentru următoarele luni, fie că este online, fie că nu e deloc, fie că va fi o plimbare cu bicicletele. 

Dacă pentru tine data de 15 mai înseamnă reîntoarcerea la serviciu, spune-i exact ce înseamnă asta pentru voi: cu cine va sta, cât vei lipsi de acasă. E important să știe de dinainte, pentru ca toate aceste schimbări să nu fie prea mult de dus pentru copil.

2. Empatizează cu copilul

Odată enunțate regulile și cerințele de mai sus, este posibil să apară obiecțiile, plânsul sau nemulțumirea. Este și normal, restricțiile îi încalcă Nevoia de Conectare cu ceilalți și Nevoia de Control, de a face lucruri, de a lua decizii pentru el.

Ce te sfătuiesc este să empatizezi, să îi arăți că, deși nu poți schimba aceste lucruri, tu îl înțelegi și îi vezi frustrarea.

Poți să-i spui așa: ”Știu că ți-e dor de colegi. Te cred… Și mie îmi e dor de colegii de birou și de prietenii mei.”, ”Știu că vrei la bunici. Și mie îmi e dor de ei și abia aștept să îi văd. Acum atât putem face, acestea sunt regulile și posibilitățile.”

3. Stabiliți rutine care vă fac plăcere sau care să vă mențină sănătoși

Minte sănătoasă în corp sănătos, chiar și pe timp de criză.

Pentru a trece cu bine peste această perioadă despre care nu știm cu exactitate cât va dura, avem nevoie să ne menținem mintea sănătoasă. 

Te sfătuiesc să păstrezi orarul de mese fix, și să fie, cât se poate, cu hrană echilibrată. La fel și cu orarul de somn, pentru că somnul suficient și la orele potrivite este crucial pentru dezvoltarea copiilor și pentru a ține imunitatea sus. Mai ales acum când avem cea mai mare nevoie de ea. 

Faceți împreună jocuri, excursii în natură sau urmăriți un film de familie, o comedie. Orice vă face plăcere vouă, ca familie. În plus, e demonstrat științific că râsul  este un aliat de nădejde al sănătății și că este ”cel mai bun medicament”, deci faceți în așa fel încât să găsiți motive să râdeți zilnic, chiar dacă e o perioadă mai apăsătoare.

***

Cifrele și statisticile sunt pe toate posturile și parcă pare mai ușor să vezi numai ce e negru în jur. Cu toate acestea, e important să ținem frica la cote cât mai mici și să încercăm să scoatem ce e mai bun din această perioadă. 

Nu înseamnă că trebuie să ne prefacem că nu există motive să fim stresați, dar e important să știm ce să facem pentru a ne adapta la toate schimbările și a face ce putem mai bine cu ceea ce avem acum. 

Vă doresc să creșteți copii frumoși și sănătoși, atât pe dinăuntru cât și pe dinafară, chiar dacă acum stăm mai mult înăuntru.

 

Cele bune ție,
Urania