”Mamă, vreau să-mi cumperi robotul ăsta programabil. Hai, mi-l iei?!”

 

Lucrurile par că au luat-o razna, totul se schimbă, lumea pare să aibă altă direcție, chiar dacă noi stăm blocați între pereții casei. Copilul tău însă vrea … lucruri obișnuite pentru vârsta lui. 

Cum să-i vorbești despre fricile tale? Cum  să-i spui că s-ar putea să rămâi fără job? Că preferi să păstrezi economiile pentru orice ar aduce viitorul…

Când crezi că mi-l poți cumpăra?”, te întreabă rugător.

Nici tu nu știi ce să mai crezi și nici nu știi când se va termina totul. O să se termine peste doar câteva săptămâni, câteva luni, un an sau poate doi? 

Chiar așa, când va trece această perioadă de incertitudini? Nimeni nu știe și sigur nu vrei să-i transmiți toate temerile copilului tău! 

Ceea ce poți face, în schimb, este să ai o conversație sinceră, bazată pe fapte reale și informații din surse de încredere, adaptată la vârsta și nivelul de înțelegere a copilului tău, despre ce se întâmplă cu lumea în care trăim și cu familia voastră.

Multor părinți le este teamă să discute cu copiii despre pandemie din diferite motive. Însă știrile despre coronavirus sunt peste tot, iar copiii le pot auzi de la jurnalele de știri sau pot vedea oameni purtând măști pe stradă și își pot pune întrebări.

Să alegi să nu îi spui nimic copilului  despre realitatea prezentului poate să facă mai mult rău.

De ce?

Pentru că nesiguranța și lipsa de claritate îi poate îngrijora și mai tare. 

Să nu subestimăm puterea copiilor de a simți  energiile subtile din casă… Atunci când nu li se comunică lucruri, copiii au tendința de a umple golurile cu propriile lor reprezentări despre ce se întâmplă, sau, mai grav, cu informații eronate venite de la surse neavizate de tip fake news.

Iată câteva tehnici care pot fi un punct de pornire în restabilirea echilibrului emoțional și relațional dintre tine și copilul tău, în situația actuală:

 

1. Află-i opinia

 

Înainte de a-i da explicații sau de a-i răspunde la întrebări, află-i opinia despre ceea ce se întâmplă. Află ce știe despre pandemie, cum a aflat despre aceste lucruri și ce simte în legătura cu ele.

Ar putea avea informații eronate sau frici disproporționate. Scopul este să-i descurajezi fanteziile înfricoșătoare. Pe baza unor fapte disparate, copiii pot construi o întreagă saga sau creepy pasta despre ce urmează să se întâmple într-un viitor nu foarte îndepărtat. 

Explorează universul poveștilor cu care își hrănește mintea copilul tău.

 

2. Ascultă și validează

 

Dacă copilul tău este predispus la anxietate, ascultă-i îngrijorările.Te încurajez să iei foarte în serios ceea ce simte el, temerile lui, oricât de nefondate ar putea să pară. Practică ceea ce se numește ”validarea emoțiilor”. Să rămâi neutră și calmă. Poți să-i spui: ”Uite, înțeleg că auzi tot felul de lucruri despre ce se întâmplă și văd că ești îngrijorat”.

Apoi, dă-i asigurări copilului că totul va fi bine. Spune-i copilului: ”Sunt aici ca tu să te simți în siguranță! Împreună, ca familie, vom face tot ce ține de noi ca să rămânem cu toții sănătoși. Spune-mi dacă vrei să vorbim mai multe despre asta”. Apoi, dacă vrea să discutați mai mult, răspunde-i punctual la întrebări.

Reiterează mesajul ”ești în siguranță” de fiecare dată când aveți aceste discuții. Este poate cel mai important mesaj de care are nevoie copilul tău în această perioadă.

După ascultare și validare, încurajează copilul să revină la activitățile sale obișnuite și la rutina zilei. Poți trata în felul acesta orice fel de îngrijorări, fie cele legate de Coronavirus, schimbări climatice sau alte catastrofe.

 

3. Explică-i care este responsabilitatea lui

 

Nu este responsabilitatea copilului să-și facă griji despre virus. Explică-i care este rolul comunității în încetinirea răspândirii virusului.

Cercetătorii caută activ cele mai bune soluții medicale. Medicii îi testează și îi tratează pe cei infectați. Poliția de frontieră îi conduce pe ce care vin din țări afectate în zone de carantină. Profesorii își transmit lecțiile pe Internet. Teatrele pentru copii își transmit spectacolele online. Iar treaba ziariștilor este să transmită știri despre pandemie.

Spune-i așa: ”Noi, ca familie, împreună, vom face următoarele: treaba ta va fi să te speli pe mâini timp de 20 de secunde, de mai multe ori pe zi și să nu îți atingi fața, gura, nasul și ochii, decât după ce te-ai spălat bine pe mâini. Dacă îți vine să strănuți sau să tușești, o vei face în pliul cotului” Apoi, explică-i ce faci tu ca părinte: să muncești de acasă, să faci provizii, să igienizezi casa.

Explică, de asemenea, copilului tău faptul că trebuie să stați acasă și că treaba lui este să învețe de acasă. Evită să-i spui că sunteți blocați în casă. Recadrează situația și spune-i că trebuie să stați în casă pentru că aici sunteți cel mai în siguranță.

 

4. Fă lucrurile predictibile

 

Noi, oamenii, nu funcționăm prea bine în condiții de stres și incertitudine. Ceea ce ne poate ajuta în această perioadă este predictibilitatea.

Acest lucru este cu atât mai important acum, când grădinițele și școlile, instituțiile care ne organizau indirect rutina zilei, s-au închis.

Asigură-i copilului un program zilnic cu activități de învățare și recreative, mese regulate și aceeași oră de somn. Cultivă-i copilului obiceiuri sănătoase și vorbește-i despre cum somnul, alimentația sănătoasă și mișcarea zilnică îi pot întări organismul.

 

5. Încurajează-i cunoașterea

 

Dacă copilul tău este deosebit de curios în legătură cu virusul, are vârsta potrivită și abilitățile cognitive care să-l ajute să proceseze informațiile, puteți avea discuții mai extinse, pornind de la baze științifice.

Un copil de 10 ani, de exemplu, poate avea propriile lui surse de informare: site-uri cu știri și statistici sau documentare despre alte fenomene pandemice din istorie. Sau poate fi curios de jocuri pe calculator cu supereroi care luptă cu un virus ucigaș. 

Ajută-l să filtreze informațiile și să le interpreteze corect. Din discuțiile cu el, află dacă aceste informații sunt prea mult de dus pentru el și dacă îl afectează emoțional. 

Chiar dacă pare că înțelege mai multe sau cu mai multă ușurință, și acest tip de copil, curios, pasionat de știință, are nevoie de aceleași confirmări că totul este bine. Creierul la copii se dezvoltă în același ritm, indiferent de pasiunile lor.

Te încurajez, deci, să parcurgi aceiași pași:  află-i opinia, validează-i emoțiile și transmite-i mesajele de siguranță.

 

În concluzie

 

Comunicând cu copilul despre tot ce se întâmplă cu voi, îi vei satisface una din cele Trei Nevoi Psihologice de Bază. Conform Metodologiei All About Parenting, această nevoie este Nevoia de Competență, nevoia de a ști, nevoia de învățare care sporește capacitatea de adaptare la noi condiții de mediu. În plus, îi vei întări motivația de a-și forma obiceiuri noi, cum ar fi să se spele cu săpun, frecvent și temeinic, pe mâini.

Responsabilizat cu partea lui de treabă, se va simți parte dintr-un întreg mai mare, iar sentimentul de solidaritate întărește conexiunile dintre oameni. Îi vei încuraja cunoașterea și îl vei ajuta astfel să filtreze informațiile și să se simtă puternic și în controlul evenimentelor.

Copilul va înțelege că într-adevăr acum nu e momentul pentru un robot programabil adevărat de sute de euro, dar că poate face foarte multe alte lucruri, cum ar fi un robot din lego-ul disponibil prin casă, dirijabil manual, pe post de supererou care salvează lumea!

Sper să te ajute toate aceste tehnici să diminuezi stresul copilului legat de izolarea în casă.

 

Pentru tine, părinte care lucrezi cu copiii de acasă și ai mai multe întrebări legate de perioada de izolare acasă, am lansat de curând campania #ImpreunaAcasa.

Împreună cu trainerii certificați All About Parenting, am pregătit o serie de webinarii menite să te ajute să traversezi cu bine, împreună cu partenerul sau partenera și copiii, această perioadă plină de provocări.

Ținem un webinar live în fiecare zi, inclusiv în weekend, de la ora 14.00 până la 16.00. Intră pe pagina mea uraniacremene.ro și rezervă-ți un loc gratuit.

 

Urania Cremene
Din dragoste pentru părinți și copii.