Povestea mamei care a simțit pe propria piele consecințele negative ale comparațiilor
“Urania, am simțit că ne cade cerul în cap, deși ne consideram părinți model.”
Acestea sunt cuvintele unei mame care a conștientizat ce greșeală făcuse, mai bine de 12 ani, cu fiica ei.
Prietenii apropiați îi spuneau “sunteți norocoși că aveți un copil așa cuminte și ascultător”. În plus, și soțul ei se implică la fel de mult ca ea în educația fiicei lor.
Totuși, a fost nevoie ca al ei copil să rateze unul dintre cele mai importante examene, pentru ca mama (îți voi spune la final numele ei) să își dea seama de modul în care a comunicat cu fiica ei până atunci și să schimbe ceva.
Fiica ei e pasionată și astăzi de matematică și robotică. Participă la concursuri, aproape în fiecare weekend. Da, este vorba despre un copil eminent, care le-a dat o lecție ce le-a schimbat viața părinților sai.
Uite ce mi-a povestit mama:
“Într-o zi a venit și ne-a spus:
Îmi pare rău că vă dezamăgesc, știu ce important e pentru voi să iau un punctaj bun la examen, dar nu am știut să rezolv problemele și l-am picat.
În acel moment am simțit că ne cade cerul în cap. Noi nu ne-am dat seama că de fiecare dată când o întrebam “ce au făcut ceilalți?”, sau “ce punctaje au ceilalți?”, noi îi transmiteam de fapt altceva. Practic copilul meu a înțeles că pentru noi trebuie să obțină rezultate.”
Acea zi urma să le schimbe viața pentru totdeauna.
Pentru că a fost momentul în care acest părinte a conștientizat ce înseamnă de fapt “comparațiile” (cu care toți ne-am obișnuit de mici, nu-i așa?). De aceea, atunci când a participat la Seminarului Gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting”, l-a apreciat și mai mult pentru că știa ce impact mare poate să aibă de-a lungul anilor și s-a înscris în All About Parenting.
Conștient, cu perseverență, și cu răbdare, a reușit să aplice tehnicile noi învățate și a înțeles să îi ofere fiicei sale libertatea de a lua decizii, într-un cadru organizat.
Astăzi, când fiica ei are aproape 18 ani, continuă să îi sublinieze unicitatea și să îi hrănească nevoia de competență și autonomie (despre care vei învăța la seminar), astfel că motivația internă a înlocuit aproape de tot motivația externă.
Acum, când alege să participe la vreun concurs de matematică sau robotică, o face pentru că vrea ea. Episoadele în care venea acasă cu rezultate doar ca să le facă părinților pe plac, au rămas în urmă.
Relația lor de familie este una bazată pe încredere reciprocă si da, pe bună dreptate, acum cei din jur pot spune “sunteți norocoși cu un așa copil”. Dar această mamă știe că nu e despre noroc. 🙂
De ce ți-am spus toate astea?
În primul rând pentru că probabil ai cel puțin un lucru în comun cu acest părinte:
Vă veți întâlni la Seminarul Gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting”.
Oana Huciu este colega mea trainer, care ca ține Seminarul Gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting”, la care te-ai înscris și tu.
Până în prezent, Oana a ajutat sute de părinți să aibă relații mai bune cu ai lor copii și a susținut câteva zeci de seminarii în 18 orașe ale României.
Uite mai jos ce spun părinții care au participat până acum la seminarii:
În al doilea rând, Oana nu este doar un trainer cu experiență de peste 10 ani, certificat în metoda All About Parenting.
Această mamă este dovada clară că niciodată nu e prea târziu dacă tu ca părinte conștientizezi că schimbarea vine de la tine înspre copil, fie că are 3 ani, 8 ani sau chiar 18 ani.
Te incurajez să mergi la seminar cu așteptări mari, pentru că Oana este omul potrivit de la care să afli cele 18 tehnici de parenting (și prezintă seminarul la fel de bine ca mine). Este omul care face el însuși ceea ce îi invață pe alții.