Povestea mamei care a înțeles ce nevoi aveau de fapt copiii ei (în loc să-i pedepsească)

“Am simțit o mare neputință. Nicio metodă primită “cadou” de la prieteni nu a funcționat”.

Asta mi-a spus o mamă care a fost încercată de o problemă cu care mulți părinți se confruntă cu ai lor copii.

Îi era extrem de dificil sa ignore remarcile (uneori chiar răutăcioase) ale celor din jur.

Cu un tată autoritar, care mai mult o punea la zid, și o mamă care încerca mereu să împace și capra și varza, această doamnă a avut mai mult parte de pedepse în copilărie (ca și mine, de altfel).

Încă de când era copil, și-a făcut o promisiune: că nu își va pedepsi copiii și că va încerca mai degrabă să îi susțină în alegerile lor.

Provocarea a apărut când copiii ei aveau deja trei ani: nu putea să îi facă să renunțe la scutece.

Deși citise zeci de materiale și câteva cărți despre parenting și psihologia copilului, simțea că îi este foarte dificil să pună cap la cap toate informațiile, încât să i se potrivească ei și copiilor săi. Și-a dat seama că nici felul în care fusese ea crescută nu se potrivea realității de acum.

Uite ce mi-a povestit:

“Din ce îmi aduc aminte, am simțit o mare neputință.

Nu știam de unde vine problema și cum să o rezolv. Nu mă simțeam bine când mergeam undeva, pentru că întotdeauna cei din jur făceau comentarii de genul Vai, dar la vârsta asta mai poartă pampers? Ar trebui să faci x și y lucru ca să îi scapi de pampers.

Din disperare și neputință, am început să aplic “după ureche”  metodele primite “cadou” de la diverși prieteni.

Știi ce am observat, Urania? Că nu funcționau…

Asta pentru că acele metode erau tot pe stilul autoritar și eu nu aveam de gând să îmi pedepsesc sau să îmi oblig copiii să facă ce le spun eu.

Sunt părinte, nu căpcăun…”

Motivul pentru care nu funcționa ce a încercat această mamă să facă e acela că metodele “după ureche” nu au în vedere adevăratele cauze care se ascund în spatele comportamentelor.

În spate exista o problemă emoțională, care, categoric, declanșa purtarea pampersului mai mult decât e cazul. Dar asta avea să se schimbe din momentul în care acest părinte a conștientizat care era acea frustrare a copiilor săi și a “tăiat-o” de la rădăcină.

Când a participat la Seminarul Gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting” a înțeles cât de important e să le satisfacă celor doi copii ai săi Nevoile de Competență și Autonomie. Asta a făcut-o să îl aprecieze și mai mult, pentru că știa ce impact mare poate să aibă de-a lungul anilor, astfel că s-a înscris și în All About Parenting.

De ce ți-am spus toate astea?

În primul rând pentru că, probabil, ai cel puțin un lucru în comun cu acest părinte:

Vă veți întâlni la Seminarul Gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting”.

Maria Tolescu este colega mea trainer, care va ține Seminarul Gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting”, cel la care te-ai înscris și tu.

Până în prezent, Maria a ajutat sute de părinți să aibă relații mai bune cu ai lor copii și a susținut câteva zeci de seminarii în 18 orașe ale României.

Uite mai jos ce spun părinții care deja au participat la seminarii:

În al doilea rând, Maria nu este doar un trainer cu experiență de peste 10 ani, certificat în metoda All About Parenting.

Această mamă este dovada clară că niciodată nu e prea târziu să găsești soluția de care ai nevoie, dacă ești deschis să conștientizezi cauza din spatele unui comportament negativ sau nedorit. Cu toate că în prima fază ai tentația să cazi în capcana de a aplica sfaturile “după ureche” pe care le primești “cadou” de la ceilalți.

Te încurajez să mergi la seminar cu așteptări mari, pentru că Maria este omul potrivit de la care să afli cele 18 tehnici de parenting (și prezintă seminarul la fel de bine ca mine). Este omul care face el însuși ceea ce îi învață pe alții.