Povestea unui tată care și-a dorit un copil sănătos emoțional
“Mi-am amintit de promisiune și m-am oprit. Nu l-am bătut, dar l-am închis în camera lui”.
Sunt cuvintele unui tată căruia i-a fost extrem de dificil să scape de obiceiurile pe care le învățase din familie, fiind crescut într-un stil autoritar, la fel ca mine.
Acest tată, astăzi, inspiră sute de alți părinți să fie mai calzi dar și mai fermi cu ai lor copii. Îți voi spune la final numele lui. 🙂
Timp de 2 ani a predat la un liceu din Cluj Napoca. Acolo a descoperit cauza din spatele comportamentelor negative ale acelor copii care îi dădeau bătăi de cap: lipsa conectării cu părinții lor. Pe măsură ce le ascultă durerile, conștientiza și mai mult ce fel de părinte NU VREA să fie. Și-a făcut o promisiune: că nu își va bate sau neglija vreodată fiul.
Dar ce nu știa el atunci era cum să facă să devină părintele care VREA să fie. Cu istoricul unei educații bazate pe metoda recompensă – pedeapsă (mai mult pedeapsă), nu știa cum să fie altfel decât cum a învățat de la părinții lui.
Uite ce mi-a povestit (uneori cuvintele lui m-au impresionat până la lacrimi):
“Într o seară, venisem de la liceu rupt și sătul până peste cap de problemele copiilor. Soția era obosită și ea și abia aștepta să ajung acasă. Exact în acea seară David a izbucnit. Simțeam că o face intenționat și m-am enervat. Mi-a venit să îl pocnesc. Dar m-am oprit când mi-am dat seama că instinctul era același pe care l-am învățat în familie. Mi-am amintit de promisiunea mea și m-am oprit. Nu l-am bătut, dar l-am închis în camera lui, să îi dau un time-out.
Citisem într-o carte de metoda asta: să îi dai time-out copilului, atâtea minute egale cu vârsta lui. Pentru că nu știam altă metodă, exact asta am făcut.
Două minute l-am ținut închis să se liniștească. După două minute, când am deschis ușa, era vânăt de plâns.
Șocul din acea seară m-a făcut să merg în cealaltă direcție: am devenit un tată extrem de permisiv. Mă simțeam vinovat pentru că afectasem stabilitatea emoțională a fiului meu și nu știam cum să echilibrez situația.”
Ce s-a întamplat mai departe a fost că, pe măsură ce el era mai permisiv și îi accepta orice lui David, soția lui era mai autoritară. Dar asta avea să se schimbe curând.
În urmă cu doi ani, ne-am cunoscut la unul din seminariile gratuite: ”18 tehnici fundamentale de parenting” (cel la care te-ai înscris și tu). Acela a fost primul pas spre schimbarea de care relația lor de familie avea nevoie. Apoi s-a înscris în programul All About Parenting.
Conștient, perseverent, cu strâns din dinți și multă muncă, a reușit să aplice tehnicile noi învățate, care atunci când era el copil nimeni nu concepea că ar putea fi puse în practică în educație. Asta pentru că părinții celor din generația mea și a lui se gândeau mai degrabă la ce să le pună în farfurie copiilor și mai puțin la sănătatea lor emoțională.
De ce ți-am spus toate astea?
În primul rând pentru că probabil ai cel puțin un lucru în comun cu acest părinte:
Vă veți întâlni la seminarul gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting”.
Daniel Cirț este colegul meu trainer, care va ține Seminarul Gratuit “18 Tehnici Fundamentale de Parenting” la care te-ai înscris.
Până în prezent, Daniel a ajutat sute de părinți să aibă relații mai bune cu ai lor copii și a susținut câteva zeci de seminarii în 14 orașe ale României.
Iată ce spun părinții care au participat până acum la seminarii:
Daniel nu este doar un trainer cu experiență de peste 10 ani, certificat în metoda All About Parenting.
Este și un tată care a dovadit că se poate.
Deși a trecut de la o extremă la alta și a fost un tată prea permisiv pe de-o parte și un părinte care pedepsea, pe de altă parte, a reușit să schimbe metoda prin care azi își educă fiul, iar acum ajută mulți alți părinți în fiecare săptămână să aibă o relație mai bună cu ai lor copii.
Mai mult decât atât, încă de când era profesor, Daniel a înțeles cât de important este să fie alături de părinții copiilor, mai întâi, pentru că schimbarea vine dinspre noi, părinții, spre copiii noștri.
Te incurajez să mergi la seminar cu așteptări mari, pentru că Daniel este omul potrivit de la care să afli cele 18 tehnici de parenting (și prezintă seminarul la fel de bine ca mine). Este omul care face el însuși ceea ce învață pe alții.